Κορωνοϊός: Οι τρεις λόγοι που μπορούν κατά τον Ρουμπινί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε μια νέα «Μεγάλη Υφεση»


Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Dr Doom» (δρ Όλεθρος) λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του, έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πανδημία του κορωνοϊού για την αμερικανική οικονομία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ρουμπινί προέβλεψε ότι ο κορωνοϊός θα γκρεμίσει κατά 30%-40% τα χρηματιστήρια και θα θάψει τα όνειρα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα προειδοποιεί, όπως αναφέρει το Business Insider, ότι ένας συνδυασμός τριών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια ύφεση μεγαλύτερη εκείνης του 1929, που είχε προκαλέσει σοκ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Η εσφαλμένη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι θεότρελο», είπε ο Ρουμπινί σχολιάζοντας την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να ξανανοίξουν επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα στις 12 Απριλίου . Η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, αντιμετώπισαν την πανδημία δείχνει, όπως λέει, γιατί είναι κακή ιδέα η πρώιμη επανεκκίνηση της οικονομίας: «Αν κλείσεις τα πάντα για τρεις μήνες σταματάς την πανδημία, τα νέα κρούσματα μηδενίζονται, έχεις ένα -δύο τρίμηνα πραγματικά κακής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά μετά επιστρέφεις βαθμηδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Αλλά αν αναβάλλεις τη λύση του προβλήματος όπως έκανε η Ιταλία και δεν προχωρήσεις σε ριζικά, υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα», καταλήγεις σε μια κατάσταση, που είναι «ο απόλυτος εφιάλτης στον τομέα της Υγείας».

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.