Μακρινό όνειρο η «κανονικότητα»


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Η αβεβαιότητα εγκαθίσταται πλέον στα σπίτια των εγκλωβισμένων λόγω κορωνοϊού
«Ο φόβος φυλάει τα έρημα» λέει η ελληνική παροιμία, η οποία αποδείχθηκε μια… εξαιρετική συνταγή για την κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει (και πώς άλλωστε, αφού έχει γίνει «σημαία» από τα κυβερνητικά στελέχη) ότι το Μαξίμου επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σχετικά με την πανδημία.

Η πέρα από κάθε περιγραφή υγειονομική κρίση που βιώνει η Ιταλία ενεργοποίησε την Ελλάδα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να διαδέχονται η μία την άλλη με μέτρα περιορισμού, θωράκισης και ανακούφισης. Προς το παρόν οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την κυβερνητική στρατηγική, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παίζει… μπάλα μόνη της, χωρίς κάποιον ουσιαστικό αντίλογο στις αποφάσεις της.
Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», αλλά και ρίχνοντας πολλές ευθύνες σε όσους δεν συμμορφώνονται, με το βλέμμα στην Ιταλία οι κυβερνητικοί ευλογούν τα γένια τους, την ώρα που βέβαια από τη γειτονική χώρα άρχισαν να έρχονται πληροφορίες για ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά.
Όσο στην Ελλάδα οι αιτήσεις πέφτουν βροχή για το 800άρι, κανείς δεν μιλά για την επόμενη μέρα και για το πώς θα επανέλθει στην κανονικότητα μια οικονομία που, όπως όλα δείχνουν, θα φτάσει ασθμαίνοντας μέχρι το τέλος Απριλίου.
Οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών με πάτημα τα μέτρα πέφτουν βροχή, ενώ η αβεβαιότητα κάνει… πάρτι στα σπίτια των εγκλωβισμένων, που δεν ξέρουν πότε και με ποιους όρους θα γυρίσουν στις θέσεις τους, διότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. «Πρέπει όλοι οι πολίτες να αναλάβουν το κόστος της κρίσης» είπε ο Στέλιος Πέτσας δικαιολογώντας τις περικοπές μισθών κατά 50%, μια άλλη εκδοχή τού «μαζί τα φάγαμε».
Όσο, λοιπόν, ο Άδωνις Γεωργιάδης ψάχνει τους κερδοσκόπους και όσο ο Σωτήρης Τσιόδρας λέει στο καθημερινό του «διάγγελμα» ότι οι μάσκες – με βάση την τελευταία οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – χρησιμεύουν μόνο στους ασθενείς, σε όσους φροντίζουν ασθενείς και στους επαγγελματίες Υγείας (τι κι αν τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε όλοι φορείς του ιού), πάρα πολλά νοικοκυριά δεν ξέρουν πώς θα περάσουν τον δύσκολο μήνα που έχουν μπροστά τους.
Απορρύθμιση
Τα πάντα μοιάζουν απορρυθμισμένα: Συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν την τελευταία στιγμή με τους εργαζόμενους να ψάχνουν στο 800άρι τον μισθό του Μαρτίου που δούλεψαν κανονικά, εισπρακτικές συνεχίζουν τα τηλεφωνήματα, η πρόβλεψη για τους λογαριασμούς σε ηλεκτρικό, ρεύμα και τηλέφωνο είναι ότι δεν θα κοπεί σε κανέναν που δεν είναι μπαταχτσής, οικογένειες δεν γνωρίζουν τι θα απογίνει η σχολική χρονιά, δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται ότι το 50% του μισθού των δημάρχων, βουλευτών κ.τ.λ. που έγινε «δώρο» σημαίνει ότι έρχεται και η δική τους σειρά, και πάει λέγοντας.
Και ξαφνικά, τελευταία ημέρα του Μαρτίου, ανακαλύψαμε ουρές στις τράπεζες από… ασυνείδητους πολίτες, που θέλουν να πάρουν τη σύνταξη για να δουν πώς θα περάσουν, πού οφείλουν να πληρώσουν δόσεις και δάνεια ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Και που είναι λογικό να δημιουργηθούν όταν μέσα σε ένα κατάστημα μπορεί να βρίσκεται συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων.
Το κακό, βέβαια, δεν είναι ότι το ίδιο απόγευμα βγήκαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς για να… μαλώσουν τους ασυνείδητους, αλλά το χαλί που στρώνεται από τα κυβερνητικά στελέχη.
Ξεκίνησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο λέγοντας να ξεχάσουμε το Πάσχα που ξέρουμε και σειρά πήραν και άλλοι. Προκειμένου να μην χαλάσει η σούπα της κυβέρνησης που αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά, τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων φαίνεται ότι είναι ήδη προαποφασισμένα, ωστόσο σερβίρονται με μεθοδικότητα, με δηλώσεις, λίγο απειλή να μην γίνουμε Ιταλία και λίγο «φταίτε και εσείς».
Προειδοποίηση Μητσοτάκη
«Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου.
«Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλοτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι – γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς – θα πρέπει να συνετιστούν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και πέρασε το μήνυμά του λέγοντας πως «θεωρώ ότι είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό. Κι αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε».
Για το ίδιο ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε, μιλώντας στον Real FM, ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων σε σχέση με τον αριθμό των μετακινήσεων και τον χρονικό περιορισμό τους.
«Αναμένουμε τις εισηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Άρα, σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Αυτό δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά ένα μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση. Θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται. Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο “όχι”. Σε ό,τι αφορά περιορισμούς κατά την περίοδο του Πάσχα, το αξιολογούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτσας.
Σχετικά με τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, ο Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν Θείες Λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών. «Την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών και θα υπάρξει εισήγηση προς την κυβέρνηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ζόρικη η επόμενη μέρα
Στην ουσία, βέβαια, και εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα, την επικαιρότητα ελάχιστα μοιάζει να την απασχολεί η… ταμπακιέρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Για παράδειγμα, μόλις το Σάββατο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την ενίσχυση του νοσοκομείου Καστοριάς, και αφού προηγήθηκαν εκκλήσεις για μάσκες και άλλα αναλώσιμα σε μια περιοχή που δείχνει να είναι το ελληνικό επίκεντρο του ιού. Ένας υπουργός, βέβαια, που σε αντίθεση με άλλους λαλίστατους συναδέλφους του (Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Στέλιος Πέτσας) είναι σχεδόν εξαφανισμένος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης που είναι υγειονομική, και ως εκ τούτου εμπίπτει στον τομέα της αρμοδιότητάς του.
Την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ κάνει κουρέλι τις θετικές προβλέψεις Σταϊκούρα για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 μιλώντας για απώλειες ώς και 35% του ΑΕΠ, ενώ και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open χτύπησε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι τα λεφτά που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση φθάνουν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο και ότι προμηνύεται τεράστια ύφεση.
Μάλιστα ο Κύρτσος άφησε να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε πει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα» απάντησε ο Πέτσας στο μπρίφινγκ όταν του τέθηκε το ερώτημα σχετικά με μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.