Ιταλία: Αμετακίνητος ο Κόντε από την πρόταση για κορωνο-ομόλογο - Περιθώρια διάλογου αφήνει ο ντι Μάιο


Ο Τζουζέπε Κόντε εμφανίζεται αμετακίνητος από την πρόταση για ευρωομόλογο λόγω κορωνοϊού, τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί την οδό του ESM παρά μόνο αν αλλάξουν οι όροι του. Περιθώρια διάλογου αφήνει ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Η Ιταλία, προς το παρόν παραμένει σταθερά στην γραμμή των ευρωομολόγων. Ο  πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε με κάθε τρόπο ότι μπορεί να δεχθεί την οδό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μόνον αν αλλάξουν οι όροι  του και πλαισιωθεί από πολλά άλλα  χρήσιμα εργαλεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, Ιταλία και Γαλλία είναι έτοιμες να μην συναινέσουν στο αποτέλεσμα του Εurogroup και να προβάλουν βέτο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί μετά το Καθολικό Πάσχα. Στόχος της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα, είναι να εξασφαλιστεί ένα πακέτο βοηθειών τουλάχιστο χιλίων δισεκατομμυρίων ευρώ, με μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με το παρελθόν.
Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διάλογο: «Δεν με ενδιαφέρει πώς θα λέγεται η λύση. Το σημαντικό είναι να φέρει αποτέλεσμα και να είναι λειτουργική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας
Στο μεταξύ στην Ιταλία η εβδομάδα ξεκινά με αισιοδοξία: η αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών περιορίζεται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες θεραπείας των βόρειων περιφερειών της χώρας. Σήμερα εγκαινιάζεται το νέο νοσοκομείο στην πρώην έκθεση του Μιλάνου, αλλά ευτυχώς, προς το παρόν οι εισαγωγές θα είναι ελάχιστες.
Τα προβλήματα, όμως, δεν λείπουν: στο Μιλάνο, το Τορίνο, την Μπολόνια αλλά και τη Ρώμη, σύμφωνα με τους ειδικούς άρχισε να κυκλοφορεί πολύς κόσμος στους δρόμους. Έχει ήλιο, η θερμοκρασία έχει ανέβει και κάποιοι άρχισαν να κουράζονται. Βγαίνουν για τρέξιμο ή και για βόλτα με τα παιδιά και ορισμένες φορές δεν κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Οι αρχές ελέγχουν την κατάσταση με ελικόπτερα, drone, αστυνομία και στρατό. Και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων προειδοποιούν τους πολίτες: «Mην είστε απερίσκεπτοι. Δεν θέλει πολύ, για να τιναχτούν στο αέρα όλες μας οι προσπάθειες»  
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.