Τα δύσκολα βήματα προς την άρση της καραντίνας - Οι τρεις προϋποθέσεις που κάνουν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες


Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Καθώς διανύουμε τον πέμπτο μήνα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2, όπως είναι το επίσημο όνομα του κορωνοϊού, και τον τέταρτο μήνα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν από το σύνολο σχεδόν των χωρών του κόσμου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, σε πολλές χώρες έχει αρχίσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας.


Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτή η συζήτηση είναι πολλοί:
● Η οικονομία βυθίζεται, καθώς σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας έχει περιοριστεί δραματικά, αν δεν έχει μηδενιστεί, και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους.
● Ταυτόχρονα, καθώς το βόρειο ημισφαίριο μπαίνει σιγά - σιγά στο καλοκαίρι, οι συνθήκες εγκλεισμού που απαιτούνται από την καραντίνα κατά του ιού γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τηρηθούν από τους πολίτες. 
● Οι κυβερνήσεις παραδέχονται, έστω και εμμέσως, ότι είναι δύσκολο να επιβληθούν επί μακρόν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω και μερική. Αυτό συμβαίνει, διότι, όπως έχει ξαναγράψει και το «Ποντίκι», ο SARS-CoV-2 είναι ένα νέο «τέρας», του οποίου τα χαρακτηριστικά ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστά και, ως εκ τούτου, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πότε η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο ώστε να αρχίσει η συζήτηση για άρση της καραντίνας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και μεμονωμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με τις επιδημίες και τη δημόσια υγεία τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις πριν αρχίσουμε να μιλάμε για οιαδήποτε χαλάρωση της καραντίνας.

Κρούσματα

Η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της πορείας του ιού μέσα σε έναν πληθυσμό, ώστε να βρεθεί σε ποιο σημείο η επιδημία αρχίζει να παίρνει την κατιούσα, όπερ σημαίνει να μειώνονται τα κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, της Covid-19. 
Υπενθυμίζεται ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων είχαν βασικό στόχο να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό, η οποία θα προκαλούσε πολλούς ασθενείς και – όπως συνέβη σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία – θα οδηγούσε τα συστήματα Υγείας σε αδυναμία παροχής περίθαλψης.

Προφανώς ακόμα κι έτσι θα υπάρχουν κρούσματα, ωστόσο, αν σε κάποια φάση η «καμπύλη» τους αρχίσει να κινείται σταθερά προς τα κάτω, αυτό θα αποτελεί μια ένδειξη ότι η επιδημία αρχίζει να μπαίνει σε ύφεση και, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και άλλα προστατευτικά μέτρα, μπορεί να αρχίζει να συζητιέται η σταδιακή άρση των περιορισμών. 

Φυσικά, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες, η όποια άρση θα πρέπει να γίνει με εξαιρετική προσοχή, καθώς ο ιός δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και τερατώδη μεταδοτικότητα, οπότε υπάρχει πάντα κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας. 



Όπερ σημαίνει ότι η όποια χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να συνδυαστεί με ετοιμότητα για μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ώστε τα όποια νέα κρούσματα να εντοπίζονται και να απομονώνονται αμέσως και να γίνεται ταχεία ιχνηλάτηση ώστε να αποτρέπονται νέες εστίες μόλυνσης του πληθυσμού.

Φάρμακο - εμβόλιο

Παράλληλα, εκ των ων ουκ άνευ είναι η ύπαρξη φαρμάκου κατά της Covid-19, το οποίο να μπορεί να χορηγηθεί σε όποιον παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας, χωρίς να χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο ή, ακόμα χειρότερα, νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει τις προσπάθειές της σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς για την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού εκτιμάται ότι θα χρειαστεί διάστημα από οκτώ έως δώδεκα μήνες (παρότι ήδη ανακοινώνονται διάφορες δοκιμές σε εμβόλια).



Στην πραγματικότητα το φάρμακο κατά της Covid-19 θα αποτελέσει μόνο ένα κομμάτι της επιστροφής στην κανονικότητα, για την οποία, πάντως, οι επιστήμονες λένε ότι θα αργήσει σημαντικά να έλθει.
Μιλώντας στους «Los Angeles Times» ειδικοί για τη δημόσια υγεία και επιδημιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι οι πολίτες θα φορούν προστατευτικές μάσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι, ακόμη και αν υπάρξει άρση της καραντίνας, πολλά κομμάτια της καθημερινότητάς μας θα υπόκεινται σε περιορισμούς, από τη λειτουργία των σχολείων μέχρι πόσα άτομα θα μπορούν να βρίσκονται κάθε στιγμή μέσα σε καταστήματα. «Μπαίνουμε σε έναν νέο κόσμο» επισήμαναν με νόημα.

Οι κανόνες του ΠΟΥ

Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία θα έχει να ελεγχθεί αν και κατά πόσον οι ασθενείς του κορωνοϊού που αναρρώνουν αναπτύσσουν ανοσία στον ιό. 
Δεδομένης της μεταδοτικότητάς του (ο συντελεστής R0 είναι 5,8, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του CDC, που σημαίνει ότι δέκα φορείς του ιού μπορούν να τον μεταδώσουν σε 58 άτομα), η ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης προϋποθέτει να προσβληθεί από τον ιό σχεδόν το 80% ενός πληθυσμού, ποσοστό τεράστιο και άκρως επικίνδυνο για οποιοδήποτε σύστημα Υγείας, πολλώ δε μάλλον που περίπου το 30% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και αρκετοί άλλοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα που εύκολα μπορούν να τα περάσουν για απλή γρίπη.

Πάντως ο ΠΟΥ έχει θέσει έξι μείζονες προϋποθέσεις για να υπάρξει συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θεωρώντας ότι θα πρέπει να ισχύουν όλοι για να μιλήσουμε για χαλάρωση της καραντίνας. Αυτές είναι:

● Έλεγχος της μετάδοσης του ιού.
● Διασφάλιση της επάρκειας και ετοιμότητας του συστήματος Υγείας.
● Ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης σε εκτεθειμένα σημεία, όπως μόνιμες μονάδες Υγείας.
● Αυστηρά μέτρα περιορισμού και αποτροπής σε γραφεία, σχολεία και άλλα μέρη υψηλής κίνησης.
● Έλεγχος των εισαγόμενων κρουσμάτων.
● Προσωπική ευθύνη των πολιτών.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.