Νέα μελέτη: Η ζέστη και η υγρασία επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού -Αλλά ΔΕΝ τη σταματούν


Η άνοδος της θερμοκρασίας και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι πιθανότατα θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ανά την υφήλιο, αλλά δεν θα τη σταματήσει από μόνη της η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, επισημαίνει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός με τα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, επιβραδύνθηκε καθώς ζέστανε ο καιρός και αυξήθηκε η υγρασία σε 100 κινεζικές πόλεις. Κι όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, «η υψηλή θερμοκρασία και η σχετικά υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά την μετάδοση της Covid-19.» Ωστόσο, μολονότι η έρευνα αλλά και ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ευνοούν τον κορωνοϊό, η ζέστη και η υγρασία απλώς θα επιβραδύνουν τον ρυθμό μετάδοσής του, δεν θα τον σταματήσουν.

Από την εμφάνιση της Covid-19 τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κίνα, ο κορωνοϊός έχει μολύνει πάνω από 350.000 ανθρώπους ανά την υφήλιο . Στην Κίνα η επιδημία κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν σε μια μέρα διαγνώστηκαν πάνω από 15.000 νέα κρούσματα. Αλλά με το τέλος του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης τα κρούσματα μειώθηκαν δραστικά στη χώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δεν αναφέρθηκε ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα, μια ενθαρρυντική εξέλιξη, έστω κι αν κάποιοι την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε πριν την πρώτη επίσημη μέρα της άνοιξης το περασμένο Σάββατο, αλλά είχαν προηγηθεί δρακόντεια μέτρα, που έθεσαν σε καραντίνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις.

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.