Η μάχη που έκρινε την παγκόσμια ιστορία – Ντοκουμέντα για τον Μαραθώνα


Γράφει ο Κωνσταντίνος Λαγός


Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε στη Βρετανία, από τις εκδόσεις "Pen and Sword", βιβλίο που συνέγραψα με τον Φώτη Καρυανό με τίτλο, "Who Really Won the Battle of Marathon? A Bold Re-appraisal of One of History’s Most Famous Battles". Σήμερα το βιβλίο μας πωλείται στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας και από την Amazon. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.


Πρόκειται για αγγλική μετάφραση -από τον John Carr- του βιβλίου μας που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά πριν από τέσσερα χρόνια με τίτλο, "Μάχη του Μαραθώνα: Η Ανατροπή" (εκδόσεις "Μένανδρος"). Μέσω της αγγλικής έκδοσης, το διεθνές κοινό θα πληροφορηθεί τα νέα στοιχεία για τη μάχη του Μαραθώνα -ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας- που είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό βιβλίο.

Μία σημαντική αποκάλυψη είναι η θέση όπου οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς στρατοπέδευσαν πριν από τη μάχη. Τα κατάλοιπα της ελληνικής στρατοπέδευσης –με πιο σημαντικό ένα οχυρό με περίμετρο 300 μέτρων- βρίσκονται στο Όρος Αγριελίκι, νοτίως της πεδιάδας του Μαραθώνα. Τα αρχαία αυτά κατάλοιπα ήταν γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και πριν την έκδοση του ελληνικού βιβλίου μας, αλλά είχαν λανθασμένα ταυτοποιηθεί ως «μυκηναϊκή ακρόπολη». Κάτω ακριβώς από την ελληνική στρατοπεδεία, στα όρια της Νέας Μάκρης με τον Μαραθώνα, βρίσκεται το πέρασμα της Μπρεξίζας, τμήμα του οποίου καταλαμβάνει το Μικρό Έλος (έλος Μπρεξίζας).

Διαβάστε την συνέχεια στό slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.