Μια μικρή χώρα που “καταπολεμά το θάνατο”


Γράφει ο Α.Δ.

ΚΟΥΒΑ, Κυριακή Σεπτέμβριος 2005.
Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνει, σε τελετή αποφοίτησης 1.905 γιατρών που ολοκλήρωναν τις σπουδές τους, τη δημιουργία διεθνούς οργάνωσης γιατρών «που θα είναι ικανή να καταπολεμήσει το θάνατο».

Η ομάδα «Χένρι Ριβ», με άκρως αυστηρά προσόντα συμπεριλαμβάνοντας τη γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών, δύο γλωσσών, φυσική κατάσταση και την προθυμία να μεταβούν όπου και αν χρειαστεί, έχει σκοπό της να βοηθάει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη πλήττεται από φυσικές καταστροφές. Είχε τονίσει χαρακτηριστικά «θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο. Θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή». 
Ακούγοντάς το φαντάζεται κανείς τις ταινίες του Χόλυγουντ όπου επίλεκτες ομάδες ετοιμάζονται να σώσουν την ανθρωπότητα από τον κίνδυνο. Παραμύθι δηλαδή, πού να πει κανείς ότι θα το κάνουν και εθελοντικά ή μάλλον συντροφικά.
Ας λάβουμε υπόψιν και το γεγονός πως εδώ και 60 χρόνια κρατάει το αμερικάνικο εμπάργκο σε τρόφιμα και φάρμακα στη φτωχή αλλά σπουδαία Κούβα. Από το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καταδικάσει 26 συνεχόμενες φορές τα εμπάργκο «ως πράξη γενοκτονίας» βάσει της Συνθήκης της Γενεύης του 1948.
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 στην πλούσια, με συχνά ακροδεξιά  και ρατσιστική πολιτική εκπροσώπηση Βόρεια Ιταλία, προσγειώνονται αφιλοκερδώς αλληλέγγυοι Κουβανοί και Κινέζοι Γιατροί με 31 τόνους ιατρικού υλικού, ειδικό εξοπλισμό για μονάδες εντατικής θεραπείας, χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και αντιϊικά φάρμακα. Την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ε.Ε. αρνούνται να βοηθήσουν την Ιταλία που δυστυχώς θρηνεί πάνω από 4,5 χιλιάδες νεκρούς!
Διπλωματικές κινήσεις για να διαχειριστούν την κρίση μπορεί να πει κάποιος… Λίγο αργότερα όμως στις 16 Μαρτίου, η Κούβα προσέφερε το δικαίωμα στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο Braemar, με πέντε διαγνωσθέντα κρούσματα και άνω των χιλίων επιβαινόντων να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα, γεγονός που είχαν αρνηθεί άλλες κυβερνήσεις μεταξύ άλλων και των ΗΠΑ.
Ύστερα συλλογίζεται κανείς πως η Κούβα αυτή τη στιγμή μετράει σχεδόν 35.000 γιατρούς απεσταλμένους σε 60 χώρες. Ναι, καλά διαβάσατε, η Κούβα παρότι απομονωμένη από όλη τη Δύση στέλνει ιατρικό προσωπικό σε όλο τον πλανήτη (και όχι στρατό). Το υπουργείο Εξωτερικών της δηλώνει πως παρέχει ιατρική συνεργασία σε 37 χώρες που πλήττονται από τον Covid-19 και χαρακτηριστικά τονίζει: «Αυτές είναι στιγμές αλληλεγγύης, κατανόησης της υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος, ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων, αξιών που είναι καίριες για τις ανθρωπιστικές πρακτικές της Επανάστασης και του λαού μας».
Αυτό σημαίνει έμπρακτη αλληλεγγύη, οι γιατροί αυτοί είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ανθρωπιά δεμένες με την επιστήμη, την αυτοθυσία και τον ορθολογισμό. Προστατέψτε λοιπόν τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους και η επιστήμη θα βρει την λύση, μόλις τελειώσει αυτός ο εφιάλτης οφείλουμε να βγάλουμε τα κατάλληλα πολιτικά συμπεράσματα!
La solidaridad es la ternura de los pueblos!
Η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα των λαών!
από antapocrisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.