Με φόντο τη μίνι εξέγερση στη Μόρια η Βουλή ψήφισε για έλεγχο των ΜΚΟ


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Με την κατάσταση στη Μόρια να παραμένει έκρυθμη, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας. Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με αυτήν, συστήνεται Μητρώο όπου θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε να μπει ένας τέλος στην ασυδοσία που κυριαρχεί.

Συγκεκριμένα, συστήνεται Μητρώο Μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Σ’ αυτό καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την στήριξη των δήμων που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται ακόμη 25 εκατ. ευρώ για τις δράσεις των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών.
Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο και το πρώτο κέντρο κλειστού τύπου στη Σάμο και στις αρχές Μαρτίου τα υπόλοιπα, με στόχο να προλάβει η κυβέρνηση την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Όταν αρχίσει η λειτουργία των κλειστών κέντρων, θα ανακοινωθούν και τα ανοιχτά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η συζήτηση για την εν λόγω τροπολογία μετατράπηκε σε έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον για εμμονή και παραμόρφωση της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παράνομα δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών, στα οποία μετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και ιατροί, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «δημιουργήθηκαν μέσα  από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό Γιάννης Μουζάλας είχε κάνει λόγο για στελέχη της ΝΔ που με τις δηλώσεις τους καλλιεργούν ρατσιστικές φοβίες, ενώ είχε αναφέρει ότι στη Μόρια, ακροδεξιά στοιχεία κυνηγάνε ανθρώπους, επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα και γυναίκες επειδή φορούν μαντήλι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί συνθήκες εξαθλίωσης των αιτούντων άσυλο με στόχο να αποτρέψει την είσοδο στην Ελλάδα  και άλλων προσφύγων.

Αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση

Παρά τις εντάσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την ανεξέλεγκτη δράση ορισμένων, ύποπτων ΜΚΟ, που αλωνίζουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν έκρυψε, άλλωστε, ότι ερευνά ακόμα και το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων που ταλανίζουν τα νησιά, ειδικά τη Λέσβο. Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί της Δευτέρας, περίπου 2.000 Αφγανοί, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, πραγματοποίησαν πορεία, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ.
Σε αναταραχή βρίσκονται και οι κάτοικοι. Οι δύο πλευρές συγκρούονται, προσπαθώντας να εισακουστούν από την Πολιτεία. Οι δράσεις των μεταναστών συνεχίστηκαν και χθες Τρίτη, όπου περίπου 300 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία της Μυτιλήνης, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν από τη χώρα. Σε απάντηση οι κάτοικοι της Μόριας βρίσκονται στους δρόμους και όποτε περνούν ομάδες μεταναστών, τους απαγορεύουν την είσοδο στο κέντρο του χωριού και τους οδηγούν στο χοτ σποτ από περιφερειακό δρόμο, καθώς όπως αναφέρουν, δεν αντέχουν άλλο τις εντάσεις στον τόπο τους.
Την ίδια στιγμή, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο περιφερειάρχης, αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή, με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.
Από την πλευρά του, οι κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση έξω από την κοινότητα, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. Να θυμίσουμε ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό της Μόριας αγγίζει τις 20.000, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο και μεγάλος εκνευρισμός. Υπάρχουν μετανάστες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί έως και δυο χρόνια, προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση τους για παροχή ασύλου.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.