Ο Τραμπ, η Κλιματική Αλλαγή και το ηφαίστειο Yellowstone


Γράφει ο Σωτήρης Καμενόπουλος


Ο δείκτης Dow Jones της Wall Street ξεπέρασε πρόσφατα τις 28.000 μονάδες. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα ρεκόρ το οποίο «φωτογραφίζει» την παρούσα κατάσταση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ (Εικόνα 1).
Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ διαρκώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις.


Ας προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε ορισμένα συμπεράσματα και να συνδέσουμε αυτά με διάφορα θέματα της ελληνικής πραγματικότητας. Οι σχέσεις των Τραμπ και Ερντογάν φαίνεται πως είναι εξαιρετικές. Όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους εδώ στην Ελλάδα, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο: ακόμη και μίας πιθανής επανεκλογής Τραμπ λόγω της οικονομίας («It’s the economy stupid»). Ας νοηθεί η παραπάνω φράση ως απλή εκτίμηση και ας μην εκληφθεί ως φιλο-τραμπική στάση όπως εσφαλμένα συνέβη στο παρελθόν.

Εικόνα 1. Ο δείκτης Dow Jones - Νοέμβριος 2019 (Πηγή: https://www.cnbc.com/2019/11/15/dow-futures-fed-reserve-financial-stability-report.html )

Εάν οι προαναφερόμενοι οικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίσουν τη θετική τους πορεία τότε ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στις εκλογές του 2020. Όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με απόλυτη ψυχρότητα κάθε πιθανό σενάριο. Πιθανώς ορισμένοι Έλληνες εύχονται, λόγω της καλής σχέση Τραμπ-Ερντογάν, να μην επανεκλεγεί ο κ. Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να σχετίζεται με τη στάση των Αμερικανών ψηφοφόρων και των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ οι οποίοι, τουλάχιστον προσώρας, βλέπουν τους οικονομικούς δείκτες στις ΗΠΑ να εκτοξεύονται.

Οι σχεδιασμοί της Αθήνας

Οπότε οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτό το πιθανό ενδεχόμενο για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Ο κ. Τραμπ έχει ακόμη πολύ ισχυρό ποιοτικό μέρισμα στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται η κατάσταση στα αμερικανικά συστημικά ΜΜΕ. Μας αρέσει ή όχι αυτό είναι γεγονός. Ο Αμερικανός ψηφοφόρος λίγο ενδιαφέρεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου.
Ορισμένοι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκεται η Μεσόγειος. Δεν είμαστε το κέντρο της Γης. Αυτό αποτελεί την ψυχρή πραγματικότητα. Ορισμένοι εδώ στην Ελλάδα αναλύουν την κατάσταση με συναισθηματικούς όρους οι οποίοι σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έτσι, αντί να προβαίνουν σε ψυχρή ανάλυση, καταφεύγουν σε παράθεση ευχολογίων. Ξεχνούν όμως το γεγονός ότι στις Αμερικανικές εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι Έλληνες πολίτες, και κυρίως, δεν ψηφίζουν ούτε οι Βέλγοι, ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι πολίτες του Λουξεμβούργου.
Στις ΗΠΑ ψηφίζουν οι Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι βλέπουν, μέχρις στιγμής, την οικονομία τους να ανθεί και να δημιουργούνται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με την κουρασμένη ΕΕ. Όλοι αυτοί οι Αμερικανοί πολίτες (εργάτες, αγρότες, γυναίκες, ισπανόφωνοι) βλέπουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας οι οποίες είχαν μεταφερθεί, λόγω των πολιτικών Κλίντον-Ομπάμα, στην Κίνα. Συνεπώς, ας επαναληφθεί ακόμη μία φορά πως όλοι οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να συμπεριλάβουν και το πιθανό ενδεχόμενο επανεκλογής του κ. Τραμπ το 2020.

Dow Jones και Κλιματική Αλλαγή

Ας συνδέσουμε τώρα τη συμπεριφορά του δείκτη Dow Jones με την Κλιματική Αλλαγή ή όπως θέλουν ορισμένοι πλέον να την παρουσιάζουν ως Κλιματική Κρίση. Ας ξανακοιτάξουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες το διάγραμμα του Dow Jones της Εικόνας 1. Αν πραγματικά βρισκόμασταν εν μέσω κλιματικής κρίσης, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ο δείκτης Dow Jones θα είχε τέτοια μορφή; Αν πράγματι ως ανθρωπότητα κινδυνεύαμε με εξαφάνιση τότε ο δείκτης αυτός θα βρισκόταν στα τάρταρα.
Σκεφτείτε το: τι πραγματικά θα συνέβαινε στην παγκόσμια οικονομία, στα χρηματιστήρια, στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στα σούπερ-μάρκετ, εάν ξαφνικά διαπιστωνόταν εμπεριστατωμένα ότι η ανθρωπότητα να κινδυνεύει με εξαφάνιση, ότι το ανθρώπινο γένος τελειώνει, σβήνει, ότι ο πλανήτης καταστρέφεται χωρίς να υπάρχει επιστροφή. Λέτε λοιπόν, οι εκατοντάδες οικονομικοί αναλυτές της Wall Street, οι επιχειρηματίες των ΗΠΑ, οι επενδυτές των διάφορων hedge funds κλπ., να αντιδρούσαν θετικά εάν υπήρχε όντως, πραγματικός κίνδυνος εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους εάν βρισκόμασταν εν μεσώ κλιματικής κρίσης;
Όσοι τραπεζίτες και οικονομολόγοι λοιπόν έχουν υιοθετήσει το αμφισβητούμενο θεωρητικό μοντέλο της κλιματικής αλλαγής-κρίσης διαψεύδονται εν τη πράξει. (Εάν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες θέλουν να αντιληφθούν τι εστί πραγματικό σενάριο εξάλειψης μεγάλου μέρους του Πλανήτη, με κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους, ας δοθεί μία μόνο λέξη: Yellowstone. Μία πιθανή έκρηξη του Yellowstone θα αρκούσε να εξαφανίσει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και να καταστρέψει το περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.
Αυτό όμως το συμβάν δεν θεωρείται ανθρωπογενές. Ένα τέτοιο συμβάν θα ήταν ο απόλυτος εφιάλτης για το ανθρώπινο γένος. Μία έκρηξη του Yellowstone θα άλλαζε πραγματικά το κλίμα της Γης για εκατοντάδες χρόνια. Αυτό, ναι, αποτελεί πιθανό γενεσιουργό συμβάν το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ακαριαίως κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά δεν θα μιλούσαμε καν για χρηματιστήρια και οικονομικούς δείκτες.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.