Επικίνδυνη συγκέντρωση όπλων στην Κύπρο - Ποιος θα πυροδοτήσει το βαρέλι με το μπαρούτι;


Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ


Φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτιμά να μην αποκαλύπτει τις ανησυχίες και τους φόβους της. Και εμφανίζεται ωσάν να μην έχει πανικοβληθεί ακόμα και τόσο όσο εμείς στον βορρά. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κύπρο; Και τι έγινε; Ας έρθουν! Οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Ας έρθουν!


Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης λέει ότι «δεν επηρέασαν σημαντικά την κατάσταση». Κατά τη γνώμη του, αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια μέσα βρίσκονταν ούτως ή άλλως στις νότιες ακτές της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο, λέει. Και έστω και αν δεν μεταφέρονταν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από εκεί όταν ήθελαν, λέει!
Σωστά. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από εκεί. Αλλά δεν έχει καθόλου σημασία η μεταφορά τους στην Κύπρο; Το αεροδρόμιο Λευκονοίκου μετατρέπεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Επιπλέον φτιάχνεται κοντά και μια ναυτική βάση. Δεν είναι σημαντικό; Ή μήπως δεν δίδεται σημασία πλέον λέγοντας «ούτως ή άλλως το νησί είναι βαρέλι με μπαρούτι, τι ένα πιο λίγο τι ένα πιο πολύ;».
Μήπως αυτές οι δηλώσεις γίνονται για να μην προκληθεί ανησυχία στον λαό στον νότο; Γι’ αυτό υποτιμάται το γεγονός; Χθες υπήρχε άλλη μια είδηση. Δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως ακόμα, αλλά άρχισε και το παζάρι των F-16. Ανοίγουν και γι’ αυτά χώρο στο Λευκόνοικο, λέει!
Είναι φανερό ότι θα κλιμακωθεί ο εξοπλισμός και ο κίνδυνος σύγκρουσης. Είναι μεγάλος κίνδυνος για όλους μας ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα απειλήσει πολύ περισσότερο από τώρα και στο εξής όλους τους γείτονές του, έστω και αν κατέχουν ατομική βόμβα. Χθες είπε ότι «θα αυξήσουμε τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο». Με αυτά τα ρομπότ θα σκοτώσει την Κύπρο!

Θάλασσα γεμάτη πολεμικά πλοία

Η πατρίδα μας δυστυχώς δεν θα βρει ησυχία για μακρό χρονικό διάστημα ακόμα. Και να σκεφτείτε ότι όλα αυτά έγιναν πριν καν δούμε το φυσικό αέριο. Η θάλασσά μας είναι γεμάτη πολεμικά πλοία. Να δούμε τι θα γίνει αφότου δούμε και το αέριο. Δεν μπαίνουμε καθόλου αισιόδοξα σε αυτή τη νέα χρονιά. Η Μεσόγειος δεν μυρίζει ειρήνη. Πόλεμο μυρίζει. Ο Μπορίς Τζόνσον, που κέρδισε με αυτοδυναμία στις βρετανικές εκλογές, μπορεί να πυροδοτήσει νέες συμφορές για όλους μας. Είναι πολύ κοντά με τον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, αμέσως μετά τις εκλογές εκείνες, η Τουρκία αύξησε τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στο νησί.
Την ημέρα που εξελέγη ο Μπορίς βγήκε η απόφαση σε σχέση με το Λευκόνοικο. Η Αγγλία είναι ο πατέρας της θέσης της διχοτόμησης στην Κύπρο. Ο Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο τις ενέργειές του εδώ μαζί με τον Μπορίς. Ελπίζετε κάτι από την ΕΕ εναντίον αυτής της έντασης; Εγώ δεν έχω καμία ελπίδα! Καμία απολύτως! Ο Ερντογάν τους τρόμαξε και αυτούς με τους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες που έχει στα χέρια του. Η Ευρώπη δεν τολμά να τον θυμώσει πιο πολύ. Δεν λέει τίποτα και για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Εκείνοι που στο παρελθόν περνούσαν καλά με τις φασιστικές διοικήσεις της Τουρκίας, κάνουν το ίδιο και τώρα.
Ό,τι κάνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι εδώ, προτάσσουν πάντα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Και ο δικός μας λαός σαν να το έχει πιστέψει αυτό πραγματικά. Πόσο παράλογο είναι! Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξοπλίζεται και κινδυνεύει η ασφάλειά μας, λέει! Και γι’ αυτό η Τουρκία φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εδώ, αεροπορική και ναυτική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος ασφάλειας στην κατεχόμενη περιοχή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξοπλίζεται για μια πιθανή νέα επίθεση της Τουρκίας. Όχι για να επιτεθεί στον βορρά. Δηλαδή, ο σκοπός είναι αμυντικός, όχι επιθετικός. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε στον νότο έχει τρελαθεί τόσο πολύ που θα επιτεθεί στον βορρά.

Γιατί δεν σκέφτηκαν τον αφοπλισμό

Παρά ταύτα, είμαι αντίθετος και με τον εκεί εξοπλισμό. Ξοδεύονται λεφτά με το τσουβάλι και γι’ αυτό. Γιατί δεν τέθηκε καθόλου στην ατζέντα το θέμα του αφοπλισμού κατά τις διαπραγματεύσεις για λύση και ειρήνη; Κανείς δεν το έφερε στο τραπέζι. Όμως, μήπως δεν έπρεπε να είναι το πρώτο από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης; Οι έμποροι των όπλων δεν το επιτρέπουν αυτό; Ιδού, ένα νησί βαρέλι με μπαρούτι. Αν κάποιος ανάψει μια σπίθα, θα τιναχτούμε στον αέρα όλοι μαζί.
Τα βουνά και όλα τα μέρη είναι γεμάτα με όπλα και αποθήκες πυρομαχικών. Σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα βάζουν και τα ρομπότ πάνω στο κεφάλι μας. Αν αυτό δεν είναι ετοιμασία για πόλεμο, τότε τι είναι; Επίδειξη δύναμης; Μόνο εκφοβισμός; Όλοι οι σχολιαστές στον κόσμο επισύρουν την προσοχή σε αυτή την ετοιμασία πολέμου και μου φαίνεται πως κανένας από εμάς εδώ δεν της δίδει σημασία ή δεν την αντιλαμβάνεται. Μόνο τα πρόβατα που οδηγούνται στο σφαγείο δεν αντιλαμβάνονται πού τα παίρνουν. Μήπως είμαστε πρόβατα εμείς;
Τουλάχιστον να έλεγε κάτι ο Μουσταφά Ακιντζί. Μπόρεσε να πει «είναι αίμα και όχι νερό αυτό που ρέει από την Πηγή Ειρήνης», και αυτό δεν μπορεί να το πει; Δεν έχει τίποτα να πει κατά αυτής της μεγάλης στρατιωτικής συγκέντρωσης; Φοβάται μην ανακηρυχθεί προδότης της πατρίδας; Αν δεν μπορεί να γίνει ακόμα και προδότης της πατρίδας στα μάτια των φασιστών, σε τι ωφελεί;
από Αφρίκα, Πολίτης, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.