Το Κάλεσμα της Ερήμου


Γράφει ο Κώστας Μελάς


Το Κάλεσμα της Ερήμου είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο παρουσιάζει την ιστορική σχέση Ισλάμ και Ελληνισμού στην αρχική φάση της εμφάνισης της νέας μονοθεϊστικής θρησκείας στην παγκόσμια σκηνή.
Ο συγγραφέας αναδεικνύει πως η σύγκρουση τού ήδη από αιώνες εγκαθιδρυμένου ελληνικού, ρωμαϊκού και χριστιανικού ιστορικού παραδείγματος στη Μεσόγειο με τους κατακτητές Άραβες, τους Πιστούς από την έρημο, είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη του πρώτου και την σχεδόν εξαφάνισή του από την Ασία.


Σήμερα μετά την Ιρανική Επανάσταση, την 11/9 και τους ατελείωτους πολέμους στη Μ. Ανατολή η ιστορία της περιοχής και μαζί της η ιστορία της Ελλάδος και της Ευρώπης ξαναγράφεται με επίκεντρο τις ιδέες και πράξεις που εκπορεύονται και πάλι από την έρημο, είτε της Αραβίας, είτε της Συρίας, είτε της Μεσοποταμίας είτε και της Αφρικής. Η σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη σύγκρουση λαών, φυλών, θρησκευτικών δοξασιών και τεραστίων οικονομικών συμφερόντων (πετρέλαιο και εμπορικοί δρόμοι) είναι μια διαρκής διαδικασία, δίχως ορατό τέλος.
Όπως λέει ο συγγραφέας, «[Η Ευρώπη] διακυβεύοντας μέσα στον επιθανάτιο ρόγχο του Διαφωτισμού και της Επανάστασης, την ίδια της την ιστορική παρουσία, βρίσκεται ανέτοιμη να κατανοήσει τα κύματα της ιστορικής έκρηξης των μαζών άλλων παραδειγμάτων…»
Το βιβλίο παρουσιάζει ένα σενάριο που διαμείβεται με μεγάλη ένταση μέσα σε λίγες μέρες. Οι συγκυρίες οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ως αποτελέσματα αγεφύρωτου μίσους και καχυποψίας των τοπικών και εξωγενών παραγόντων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή τη θανάσιμη αντιπαράθεση. Οι νεοφερμένοι Αμερικανοί αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν το βάθους των προβλημάτων ιστορικών και κοινωνικών τα οποία ταλανίζουν τη Μέση Ανατολή. Ειδικά αυτών που προέκυψαν μετά τον Β' Παγκόσμιος Πόλεμο και την ίδρυση του Ισραήλ, του Αραβικού εθνικισμού και την εμφάνιση του ακραίου Ισλαμικού παραδείγματος.
Οι κινήσεις των ηρώων μεταξύ ηπείρων και οι πολιτικές ίντριγκες για να παρθούν αποφάσεις ζωής ή θανάτου για τους κατοίκους της περιοχής μας είναι καταιγιστικές και εξελίσσονται με επίκεντρο τη χώρα μας. Η Ελλάδα δίχως να το επιθυμεί ή να το σχεδιάζει βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα ο οποίος εξελίσσεται με καταστροφικές συνέπειες.
Ήρωες και χαρακτήρες διαπλέκονται σήμερα προερχόμενοι από ένα ρομαντικό παρελθόν σε ένα επικίνδυνο και θανάσιμο παρόν όπου το συναίσθημα και ο έρωτας δεν μπορούν να σταθούν αντιμέτωποι με το ανελέητο πάθος για εξουσία, πλούτο και παγκόσμια κυριαρχία. Ανθρώπινα τα πάθη και οι επιπτώσεις τους σε άτομα και σύνολα σκληρές και ανελέητες.

Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους. Το περιεχόμενό του περιγράφει όσα συμβαίνουν τώρα στην περιοχή μας και ίσως κατά κάποιο τρόπο και αυτά που ίσως συμβούν αύριο.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.