Τραμπ και Ερντογάν ότι είχαν να πουν, το είπαν...


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου


Όσοι παρακολουθήσαμε -από τηλεφώνου- την ενημέρωση ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για την συμμετοχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, εντυπωσιαστήκαμε από τη δήλωση τους ότι δεν απαιτείται συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Και αυτό επειδή από άλλη ενημέρωση, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μείναμε με την εντύπωση ότι στη βρετανική πρωτεύουσα θα γινόταν η τελική συζήτηση για το ρωσικό σύστημα S-400.


Οι Αμερικανοί, προφανώς, είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο κ. Ερντογάν έλαβε το μήνυμα του κ. Τραμπ και της αμερικανικής Γερουσίας, και θα επέλεγε την ανώδυνη λύση, να αφήσει τους S-400 μέσα στα κουτιά τους. Η λύση αυτή δεν είναι η επιθυμητή για τις ΗΠΑ. Το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι οι S-400 «πρέπει να καταστραφούν ή να επιστραφούν» (στη Ρωσία). Το μήνυμα των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, χθες, ήταν το εξής: «Ότι είχαν να πουν, το είπαν» στην Ουάσιγκτον, όταν ο κ. Τραμπ υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην προεδρική κατοικία.
Δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων: «Επομένως, δεν θα κάνουμε όπως γνωρίζετε, (σ.σ.: συνάντηση με τον Ερντογάν). Ήταν εδώ πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Πρόεδρος (Τραμπ) πέρασε αρκετές ώρες σε απευθείας διπλωματία μαζί του. Δεν έχουμε ξεχωριστή συνάντηση προγραμματισμένη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Υποψιάζομαι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα ακούσει από πολλά μέλη της Συμμαχίας την ανησυχία τους για την ενεργοποίηση των S-400».
Πρόσθεσε και τα εξής: «Είμαστε πολύ σκληροί μαζί του (εννοεί τον κ. Ερντογάν) ότι το σύστημα αυτό είναι ασυμβίβαστο με τα καθήκοντα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή της, υπό διμερή έννοια, στο πρόγραμμα των F-35. Αυτό το μήνυμα θα ενισχυθεί από ολόκληρη τη Συμμαχία», τόνισε ο αξιωματούχος. Την ίδια στιγμή ο κ. Τραμπ θα συμφάγει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ηγέτες άλλων πέντε χωρών, που έχουν δείξει πίστη στο ΝΑΤΟ και έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους.
Η Ελλάδα είναι μία εκ των ολίγων χωρών που ανταποκρίθηκαν πλήρως στις κατά καιρούς εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για να ξοδεύουν το 2% του προϋπολογισμού τους σε δαπάνες, όπως απαίτησαν οι ΗΠΑ από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει αρκετό χρόνο να συνομιλήσει με τον κ. Τραμπ και να θέσει τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ήδη έγινε η σχετική προετοιμασία από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χάρη Λαλάκο και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Οι ελληνικές ανησυχίες είχαν αποδέκτη τον ίδιο τον κ. Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται σε μία περίοδο κατάστασης ομηρείας, όχι μόνο λόγω της διαδικασίας καθαίρεσής του. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές απαιτούν πράξεις και για την Τουρκία, και ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των δικών του φίλων, του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ριτς και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ που λειτουργεί και ως «υπηρέτης» του κ. Τραμπ. Ο κ. Ριτς είναι σοβαρός νομοθέτης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.