Πολιτική εθνοκάθαρση των Κούρδων - Φρενίτιδα εθνικισμού στην Τουρκία


Την εικόνα της πλήρους αποσάθρωσης του κράτους δικαίου στην Τουρκία δίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ (Υavuz Βaydar) σε άρθρο του, στην ιστοσελίδα Ahval. Το δικαστικό σύστημα είχε καταστεί πεδίο επίδειξης εθνικοφροσύνης, μεταξύ ακροδεξιών, υπερεθνικιστών και ισλαμιστών. Η φρενίτιδα εθνικισμού, ως συνήθως, στρέφεται εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι υφίστανται ένας είδος πολιτικής εθνοκάθαρσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αχμέτ Αλτάν, πρώην διευθυντή της φιλελεύθερης εφημερίδας Ταλάφ. Ο Αλτάν καταδικάστηκε σε ισόβια με την κατηγορία ότι υποστήριξε το πραξικόπημα του 2016, μέσω της διάδοσης "έμμεσης προπαγάνδας". Κατά τη διάρκεια πενθήμερης "απελευθέρωσης" του, συνέταξε ένα καταιγιστικό άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ο Αλτάν περιγράφει, ότι κατά την σύντομη ελευθερία του, αντίκρισε μια κοινωνία που μοιάζει με «φυλακή-φρενοκομείο», κυριαρχούμενη από μια «τρέλα λουμπενοποίησης». Αναφέρεται σε ακραία επίπεδα πατριδοκαπηλίας στον δημόσιο λόγο, ο οποίος έχει εκπέσει σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό εθνικισμού.
Οι τουρκικές αρχές παίζουν το ρόλο του τελικού κριτή-διαιτητή ενώ όπως συμπληρώνει ο Γιαβούζ Μπαιντάρ, οποιαδήποτε «λογική αντίδραση βασισμένη στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιθωριοποιείται από δημόσιο διάλογο». Αντίστοιχη κατάσταση με τον Αλτάν, βιώνουν και δυο δημοσιογράφοι της Τσουμχουριέτ, οι οποίοι άσκησαν έφεση επί των, παράλογα υψηλών, ποινών τους.

Πολιτική εθνοκάθαρση των Κούρδων

Είναι χαρακτηριστικό, πως τα μέτρα ενάντια στο κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) έχουν ενταθεί σε ακραίο βαθμό. Οι κατηγορίες για τρομοκρατία έχουν καταστεί νόρμα, συνοδευόμενες από φυλακίσεις και έκνομες καθαιρέσεις εκλεγμένων δημόσιων λειτουργών.
Από τους 69 εκλεγμένους δημάρχους, οι οποίοι πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, 27 έχουν αντικατασταθεί από εγκάθετους του Ερντογάν. Ακόμη, 13 εκλεγμένοι δήμαρχοι, καθώς και δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι, βρίσκονται προφυλακισμένοι. Ας μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Τουρκία.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών στη Άγκυρα,τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της συνέχισης της συμμέτοχης του κόμματος σε θεσμικά όργανα του τουρκικού κράτους, όπως η Εθνοσυνέλευση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρόλο που αποφασίστηκε η συνέχιση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής του, οι Κούρδοι πολιτικοί δείχνουν να κατανοούν πως απλά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Η κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" καλά κρατεί στη γείτονα χώρα, σε σημείο που να θεωρείται κανονικότητα. Τα πράγματα, όμως, θα εκτραχυνθούν περαιτέρω, μέχρις ότου να υπάρξει κάποια ουσιαστική στροφή.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.