Η δολοφονία Βαϊτσέκερ - Οι Γερμανοί νεοναζί "θέλουν αίμα"


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης


Σοκ προκάλεσε σε όλη την Γερμανία η φρικτή δολοφονία του καθηγητή Ιατρικής Φριτς φον Βαϊτσέκερ, ο οποίος μαχαιρώθηκε ενώ μιλούσε σε ιατρικό συνέδριο. Το θύμα ήταν γιος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ. Ο δράστης έχει συλληφθεί και τα κίνητρα του παραμένουν άγνωστα.
Μία λεπτομέρεια που πρέπει να κρατήσουμε. Ως πρόεδρος ο Βαϊτσέκερ είχε εκφραστεί έντονα για τα εγκλήματα των ναζί.


Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο δράστης προέρχεται από τον χώρο των Γερμανών νεοναζί. Σε κάποιον βαθμό, θυμίζει την δολοφονία του στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών Βάλτερ Λούμπκε, υποστηρικτή της πολιτικής των "ανοιχτών συνόρων" της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο δολοφόνος, ένας Γερμανός νεοναζί, ομολόγησε πως έδρασε μεμονωμένα. Αυτό όμως που προκάλεσε ανατριχίλα ήταν το κύμα υποστήριξης που γνώρισε η ειδεχθής πράξη του δράστη στα social media.
Ήταν τέτοιο το σοκ που υποχρέωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαρακτηρίσει τους εγκωμιαστές της δολοφονίας «απωθητικούς και επαίσχυντους». Η Γερμανία ζει υπό τον φόβο των "μοναχικών λύκων" της νεοναζιστικής Ακροδεξιάς, η δράση των οποίων αποπειράται να αντλήσει νομιμοποίηση από το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα.

Τα ακροδεξιά "κόκκινα γιλέκα"

Η γερμανική Ακροδεξιά, πριν την άνοδο του κόμματος AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), θύμιζε περισσότερο πολιτικό υπόκοσμο. Ουσιαστικά αποτελούνταν από συμμορίες νεοναζί που έβρισκαν πολιτικό "καταφύγιο" στο περιθωριακό ακροδεξιό κόμμα NPD. Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής απαγόρευσης, το NPD απέφευγε να χαρακτηρίζεται ευθέως ως εθνικοσοσιαλιστικό. Έχει, όμως, αποδειχτεί πως όλοι οι νεοναζί δολοφόνοι είχαν κάνει ένα πέρασμα από τις τάξεις του.
Επίσης πάντα το NPD φροντίζει να στέλνει τα δικά του "υπόγεια" μηνύματα στους νεοναζί. Μέλη του συμμετέχουν σε αυτόκλητες περιπολίες Γερμανών "πολιτών" που έκαναν την εμφάνιση τους στην Βαυαρία. Ο ομάδες αυτές θέλουν να λειτουργήσουν ως άτυποι πληροφοριοδότες της αστυνομίας. Φορούν κόκκινα γιλέκα με το έμβλημα S, που σύμφωνα με αυτούς σημαίνει «ζώνες προστασίας» (Schafft Schutzzonen), αν και στη πράξη αποτελεί μία έμμεση αναφορά στα SS.
Υπάρχει διάχυτη αίσθηση στην Γερμανία πως η νεοναζιστική άκρα Δεξιά δεν θα περιοριστεί σε ακτιβιστικές δράσεις τέτοιου τύπου, αλλά "θέλει αίμα". Έγινε ξεκάθαρο μετά τα επεισόδια του περασμένου Αυγούστου στην πόλη Κέμνιτς. Με αφορμή μία αντιμεταναστευτική διαδήλωση, ομάδες ακροδεξιών προέβησαν σε εκτεταμένες επιθέσεις κατά μεταναστών. Όμως η απειλή δεν στρέφεται αποκλειστικά εις βάρος των μεταναστών. Οι Εβραίοι παραμένουν στόχος, όπως έδειξε η αιματηρή επίθεση νεαρού νεοναζί σε Συναγωγή, τον περασμένο Οκτώβριο στο Χάλε της ανατολικής Γερμανίας.

Η Μέρκελ νοσταλγεί την Ανατολική Γερμανία!

Η Ακροδεξιά καλπάζει στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, η οποία παραμένει σχεδόν "ξένο σώμα" στην υπόλοιπη χώρα, 30 χρόνια μετά την γερμανική επανένωση. Αυτό εκφράζεται σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με την εκρηκτική άνοδο του ακροδεξιού AFD. Αυτό που επέτεινε την πλήρη απονομιμοποίση του πολιτικού συστήματος στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ήταν το μεταναστευτικό, παρόλο που η παρουσία των μεταναστών είναι περιορισμένη στα ανατολικά κρατίδια.
Μπορεί το AFD να διαφέρει από τον εξτρεμιστικό ακτιβισμό του NPD, αλλά το πολιτικό σύστημα στην Γερμανία προκρίνει την πολιτική του απομόνωση. Στην πραγματικότητα η άνοδος της Ακροδεξιάς έχει δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα "εθνικής κατάθλιψης", σε σημείο να φτάνει μέχρι και η Μέρκελ να νοσταλγεί την ζωή στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία!
Η καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν ζούσε σήμερα στην Ανατολική Γερμανία, θα μπορούσε ως συνταξιούχος να ταξιδεύει, απολύτως ελεύθερα, στην Αμερική! Μία τέτοια δήλωση θα ήταν αδιανόητη μερικά χρόνια πριν για οποιονδήποτε πολιτικό της γερμανικής Κεντροδεξιάς. Μοιάζει σαν η Μέρκελ να επιδιώκει διαύλους επικοινωνίας με το αριστερό κόμμα Die Linke, που έκανε την έκπληξη στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός στην Γερμανία, ξεπερνώντας την ίδια την Μέρκελ! Φαίνεται πως τους επόμενους μήνες θα έχουμε ιστορικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, δεν φαίνεται να έχουμε το "τέλος", αλλά μάλλον την "επανέναρξη" της Ιστορίας...
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.