Ο άνθρωπος που δάνεισε το όνομά του στην κορυφή της Γης


Ο Βρετανός που έβαλε σκοπό να φτιάξει τους πλέον έγκυρους χάρτες της χερσονήσου έμελλε να χαρίσει το όνομά του στο απόλυτο «ταβάνι» της Γης, την ψηλότερη βουνοκορφή των Ιμαλαΐων δηλαδή, και καθόλου άδικα.


Κι αυτό γιατί από το 1818-1843 εργάστηκε αδιάλειπτα για τη χαρτογράφηση της πελώριας βρετανικής κτήσης, παίρνοντας μάλιστα μόλις δύο άδειες όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτές για λόγους υγείας.

Ο Έβερεστ εφάρμοσε στη γεωγραφική του εργασία τις ακριβέστερες μεθόδους της εποχής και τα καλύτερα επιστημονικά όργανα που μπορούσε να του παρέχει ο καιρός του, μένοντας θρυλικός τόσο για την έμφαση που έδινε στην επιστημονική λεπτομέρεια όσο και για το πραγματικά τιτάνιο γεωδαιτικό του έργο!

Αυτός ήταν που μέτρησε πρώτος (και σωστά) το τόξο μεσημβρινού των 11,5 μοιρών από τα Ιμαλάια ως το Ακρωτήρι Comorin, το νοτιότερο σημείο της ινδικής χερσονήσου, παρέχοντας έτσι την τριγωνομετρική βάση για τη σωστότερη χαρτογράφηση της βρετανικής κτήσης. Για 25 συναπτά έτη και παρά τα ασύλληπτα εμπόδια και δυσκολίες, ο τοπογράφος κατάφερε να χαρτογραφήσει τη μεγαλύτερη έκταση κατά μήκος μεσημβρινού στη μέχρι τότε γεωγραφική ιστορία, με περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα, φτάνοντας έτσι ως τους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Παλεύοντας με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις κακουχίες, ο Έβερεστ δεν γνώριζε ούτε από κόπωση ούτε από δυσκολίες στην οδύσσειά του για τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική ακρίβεια, προσαρμόζοντας τα τοπογραφικά όργανα του καιρού του στις ιδιαίτερες ανάγκες του.


Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.