Το ελληνικό ίχνος στην Χώρα των Κέδρων


Γράφει ο Μπάρκουλας Δημήτρης


Μακραίωνοι ιστορικοί, πολιτιστικοί και φιλικοί δεσμοί συνδέουν την Ελλάδα και τον Λίβανο από αρχαιοτάτων χρόνων έως την σύγχρονη εποχή. Η ιστορική συνύπαρξη των δύο λαών αρχίζει από την περίοδο της Μυκηναϊκής και Φοινικικής περιόδου όπου οι δύο αυτοί λαοί μέσω του θαλάσσιου εμπορίου και της ανταλλαγής προϊόντων άρχισαν σιγά σιγά να επικοινωνούν και να συνδιαλέγονται όλο και περισσότερο γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο.


Με το πέρασμα των αιώνων ήρθαν ακόμα πιο κοντά με την εφεύρεση από πλευράς των Φοινίκων του αλφάβητου αλλά και με τον εμπλουτισμό και τελειοποίηση του από τους Έλληνες. Αυτό σηματοδότησε την εφευρετικότητα και την υψηλή παιδεία των δύο λαών. Εν συνεχεία η γνωριμία των δύο λαών έφτασε στο αποκορύφωμα της κατά την Ελληνιστική εποχή και αργότερα την περίοδο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου εκεί υπήρξε μία ειλικρινής, άμεση και εγκάρδια φιλία και εκτίμηση.
Οι περίοδοι αυτοί συνοδεύτηκαν από την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων όπως επίσης και την δημιουργία μεγάλων οικοδομημάτων και παιδαγωγικών σχολών της εποχής. Ακόμα η ευημερία και η ειρήνη είχε εγκατασταθεί στις μεγάλες πόλεις της εποχής αλλά το κύριο ήταν ότι η ειρήνη είχε εγκατασταθεί στις καρδιές των ανθρώπων. Φτάνοντας σιγά-σιγά ως τις μέρες μας η Ελλάδα και ο Λίβανος σύναψαν διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με σκοπό την περαιτέρω αλληλοβοήθεια, αλληλοϋποστήριξη και γνωριμία μεταξύ των δύο λαών.

Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας-Λιβάνου

Η Ελλάδα κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990) άνοιξε την καρδιά της και φιλοξένησε 30.000 Λιβανέζους πολίτες με τις οικογένειες τους. Παράλληλα η Ελλάδα συμπαραστάθηκε δραστήρια στον Λίβανο κατά τον πόλεμο του 2006 και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμβάλλει ακόμα και στον οικονομικό τομέα του Λιβάνου μέσω επενδύσεων.
Βέβαια και πολλοί Λιβανέζοι πολίτες επενδύουν στην Ελλάδα μέσω επιχειρηματικών σχεδίων και μέσω του τουρισμού. Η σχέση ενδυναμώνεται μεταξύ των δύο λαών και στο πολιτιστικό κομμάτι όπου και οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας μερικοί εκ των οποίων έχουν συμβάλλει στην φιλία και γνωριμία μεταξύ των λαών, όπως ο Χαλίλ Ζιμπράν και η Φαιρούζ.
Συνάμα τα κοινά λαϊκά έθιμα και παραδόσεις συνδέουν τους δύο λαούς ακόμα πιο πολύ δείχνοντας τα πολλά κοινά κοινωνικά στοιχεία μεταξύ αυτών. Ακόμα το μεσογειακό κλίμα και η μεσογειακή κουζίνα συνθέτουν ένα ευρύ πλαίσιο μεταξύ της ευζωίας και της υγιεινής διατροφής όπου μοιράζονται αυτοί οι δύο λαοί.
Κλείνοντας αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την όμορφη, φωτεινή αυτή χώρα και να δει και να θαυμάσει από κοντά τις πόλεις του Λιβάνου όπως την Βηρυτό, αλλά και αντίστοιχα οι Λιβανέζοι πολίτες να επισκεφθούν την λαμπρή Ελλάδα, την πόλη της σοφίας και των φιλοσόφων, την Αθήνα. Μόνο βλέποντας ο ένας τον άλλο από κοντά και συνειδητοποιώντας πως κατ’ ουσίαν είμαστε όλοι ίδιοι, τότε η φιλία και αδελφοσύνη γίνονται πραγματικότητα.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.