Ιωάννης Μάζης: Νομικές παράμετροι του μεταναστευτικού ζητήματος και θέματα ασφαλείας


Άρθρο του Ιωάννη Μάζη (καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας).
Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που εξέρχεται ή επιχειρεί να εξέλθει από το ελληνικό έδαφος ή εισέρχεται ή επιχειρεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500 €.
Πρόσφυγας είναι κάθε πρόσωπο, το οποίο καθώς ευλόγως φοβάται ότι θα υποστεί διώξεις της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας του ή των πολιτικών του πεποιθήσεων, βρίσκεται έξω από τη χώρα της οποίας έχει την ιθαγένεια και δεν μπορεί ή εξαιτίας του φόβου του δεν επιθυμεί, να ζητήσει την προστασία της χώρας αυτής.

Η έννοια του πρόσφυγα είναι ατομική , όχι συλλογική. Η προέλευση από ένα κράτος, στο οποίο λαμβάνει χώρα μία διεθνής ή μη διεθνής ένοπλη σύρραξη δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια του πρόσφυγα για κάθε υπήκοο του κράτους αυτού.

Το δικαίωμα ενός ατόμου να αιτηθεί προστασία ως πρόσφυγας δεν συνεπάγεται τη ρητή νομική υποχρέωση του κράτους υποδοχής να χορηγήσει το καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα, ακόμη και αν αυτός πληροί όλες τις προϋποθέσεις, εάν το κράτος υποδοχής θεωρήσει ότι με την πράξη αυτή υπονομεύεται η εσωτερική τάξη και ασφάλεια του.
Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου
Πηγή: Παραπολιτικά (εφημερίδα)

από youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.