Η μουσική μας μεγαλοφυΐα Μάνος Χατζηδάκις


Ο αναμορφωτής και ανανεωτής του ελληνικού τραγουδιού δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, καθώς ήταν από τους ανθρώπους που σήκωσαν μουσικά στους ώμους τους ένα ολόκληρο έθνος.

Μουσικοσυνθέτης, ποιητής και διανοούμενος, ο μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις συνόψισε με τη ζωή και το έργο του την ίδια την έννοια του καλλιτέχνη, του δημιουργού δηλαδή που δεν διστάζει να συγκρουστεί με το κατεστημένο και τα κακώς κείμενα, όντας μέχρι το τέλος βαθύτατα πολιτικός.

Αντιπολιτευόμενος, ανατρεπτικός και ποιητικός, ο αεικίνητος Μάνος Χατζιδάκις ασχολήθηκε με τα πάντα: από το παντοτινά αγαπημένο του πεντάγραμμο μέχρι και περιοδικά, ταινίες, παραστάσεις, βιβλία, καλλιτεχνικά δρώμενα, εταιρίες παραγωγής και πολλά πολλά ακόμα.

Ο τομέας που θα τον ενθρόνιζε όμως στις συνειδήσεις ενός λαού (αλλά και πολύ πιο μακριά από τα στενά σύνορα της Ελλάδας) δεν θα ήταν άλλος από τη μουσική, εκεί που θα βάλει σκοπό να αναμορφώσει όλο το ελληνικό τραγούδι, ανοιγόμενος σε νέους μουσικούς ορίζοντες και καλώντας ταυτοχρόνως σε μεγαλύτερη ελληνικότητα των τραγουδιών των συγχρόνων του.

Αφού πάντρεψε αρμονικά το ελαφρολαϊκό και το ρεμπέτικο με το κλασικό και το λόγιο, ο Χατζιδάκις έγραψε κυριολεκτικά τα πάντα! Ως προσωπικότητα όμως πολύπλευρη και πολυδιάστατη, ασχολήθηκε με πάρα πολλά, περιβάλλοντάς τα όλα με την ευαισθησία και την αναγνωρίσιμη αισθητική του, την αυθεντική λαϊκότητά του δηλαδή που αντιτάχθηκε στον λαϊκισμό και την εμπορευματοποίηση.


Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.