«Δώρο» στον Σαλβίνι


Γράφει η Θέα Μανούρα

Απειλή για πρόωρο τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας λόγω ESM
«Καμπανάκι» χτύπησε η Κομισιόν για το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2020, αλλά και για το χρέος της Ιταλίας, λέγοντας πως είναι πιθανό να οδηγηθεί σε παράβαση των δημοσιονομικών κανόνων, χωρίς ωστόσο να ζητήσει διορθωτικές αλλαγές από τη Ρώμη.
Ο – δύσκολο να καταρτιστεί – προϋπολογισμός της Ιταλίας οδήγησε ήδη σε μια κυβερνητική αλλαγή με την «αποπομπή» του Ματέο Σαλβίνι, αλλά συνεχίζει να διχάζει την κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος.
Δεν είναι όμως μόνο το προσχέδιο που δημιουργεί αναστάτωση στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η συζήτηση μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Τα Πέντε Αστέρια, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα, αποφάσισαν να μην εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση του ESM, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου, κατά την οποία έχει αποφασιστεί να δοθεί «πράσινο φως» για μετασχηματισμό του Μηχανισμού.
Όπως εξηγεί ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται για μεταρρύθμιση η οποία αναμένεται να ισχυροποιήσει τον Μηχανισμό Σταθερότητας έναντι της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη βοήθεια σε κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί η Ιταλία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της.
Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες κατά τη διαδικασία ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών – καθώς δεν παρεκκλίνει των δημοσιονομικών στόχων μόνο η Ιταλία – επανέλαβαν τη σύσταση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη που έχουν ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό να προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών ώστε να αντισταθμίσουν την υπάρχουσα επιβράδυνση και να αποτρέψουν την εκδήλωση ύφεσης.
Το Ταμείο είχε συστήσει ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να προχωρήσουν σε περιορισμένη αύξηση των δαπανών ή τουλάχιστον να διακόψουν τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν, ώστε να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος τους.
Ποιος κερδίζει;
Κερδισμένος της όλης συζήτησης – τουλάχιστον δημοσκοπικά – είναι ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ακόμη μία φορά καταφέρεται κατά της Ε.Ε. υποστηρίζοντας πως τα ευρωπαϊκά όργανα «θέλουν να εγκρίνουν τις προτεινόμενες αλλαγές χωρίς να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο και τον λαό μας». Οι δε ακροδεξιοί σύμμαχοι της Λέγκας του Βορρά, οι Αδελφοί της Ιταλίας, πρόσθεσαν ότι η μεταρρύθμιση προβλέπει την υποχρεωτική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους των χωρών - μελών που θα ζητούν τη στήριξη του Μηχανισμού Σταθερότητας, αν και ο τωρινός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο ακροδεξιός Σαλβίνι με τη Λέγκα του Βορρά βρίσκεται σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό κοντά στο 34% και ενόψει περιφερειακών εκλογών.
Την ίδια στιγμή, ενώ το φιλοευρωπαϊκό κυβερνητικό σχήμα με τα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν φαίνεται να... τραβάει, η πιθανότητα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιο ορατή από ποτέ. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα πληροφορήσει, σχετικά το κοινοβούλιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 12-13 Δεκεμβρίου. Αλλά τα Πέντε Αστέρια άφησαν ήδη να διαρρεύσει ότι χρειάζεται αναλυτικότερη πληροφόρηση στο ζήτημα και άρα ότι πρέπει να δοθεί αναβολή.
Όπως γράφει η «La Repubblica», μεγάλο μέρος της ηγετικής ομάδας των Πέντε Αστέρων, αλλά και της Κεντροαριστεράς, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική τους συνεργασία δεν ωφελεί καμία από τις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις. Τα Πέντε Αστέρια βλέπουν διαρκώς τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει διασπασμένο μετά και τη δημιουργία της νέας πολιτικής ομάδας της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η Κεντροαριστερά εξασφαλίζει το 21% της πρόθεσης ψήφου, η Λέγκα παραμένει σταθερά πρώτη με 34% και τα Πέντε Αστέρια φλερτάρουν με το 10% - 15% πληρώνοντας τη συνεργασία τους με τον Σαλβίνι αλλά και την ευρωπαϊκή τους στροφή, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έχασαν την ιδεολογική τους ταυτότητα.
Σε περίπτωση πάντως που ο κυβερνητικός συνασπισμός συνεχίζει να θεωρεί πως βγαίνει μονίμως χαμένος και δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο του, είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα υποδείξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως μοναδική και υποχρεωτική λύση.
Το Κίνημα της Σαρδέλας
Και μπορεί ο Ματέο Σαλβίνι να δείχνει παντοδύναμος και να έχει κερδίσει τον πλούσιο Βορρά, αλλά η κεντρική και νότια Ιταλία δεν φαίνεται να γοητεύεται με την ακροδεξιά ρητορική του. Στη Νάπολη περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική πλατεία Ντάντε για να κάνουν σαφή την αντίθεσή τους στον Σαλβίνι. «Ξέρουμε καλά ότι ο Σαλβίνι συνεχίζει να θεωρεί τους Ιταλούς που ζουν στον Νότο πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δηλώνουν οι διοργανωτές.
Το κίνημα της Σαρδέλας, όπως λέγεται, επεκτείνεται διαρκώς: εκτός από τη Νάπολη, σημειώθηκε μαζική συμμετοχή και στη Φλωρεντία. «Σαλβίνι, εμείς δεν τα χάφτουμε», έγραφε ένα από τα πανό των Φλωρεντινών. Πρόκειται πάντα για ειρηνικές κινητοποιήσεις, οι οποίες προετοιμάζονται μέσω διαδικτύου και έχουν ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Bella Ciaο», γνωστό σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού. Με τον τρόπο αυτόν χιλιάδες Ιταλοί στέλνουν το μήνυμα ότι η ακροδεξιά Λέγκα δεν πρέπει να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές του Ιανουαρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, ούτε τις υπόλοιπες τοπικές αναμετρήσεις την ερχόμενη άνοιξη.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.