Ποιές αλήθειες απέκρυψε ο Sassoli στην επίσκεψή του στα Σκόπια


Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου


«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πολιτικής ωριμότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο τελικά θα αναγνωριστεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.
Ο Sassoli, πηγαίνοντας κόντρα στο πνεύμα του προέδρου Μακρόν για τη διεύρυνση της ΕΕ, επιχείρησε να παρηγορήσει καλοπιάνοντας τους πολίτες της γείτονος μετά την ψυχρολουσία από το Παρίσι, που έθεσε εμπόδια στην πορεία της χώρας στην ΕΕ. «Μοιραζόμαστε την απογοήτευσή σας. Ωστόσο, σας ενθαρρύνω να μην χάσετε την ελπίδα» τους είπε στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια.


Προκαλεί ερωτηματικά ο ενθουσιασμός του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες για ένταξη στην ΕΕ. Ο ενθουσιασμός του μάλιστα είχε θύμα ακόμα και την αλήθεια, καθώς δήλωσε ότι «υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία στην Ευρώπη και στην Ευρωβουλή, που τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα πείσουμε και τα λίγα κράτη-μέλη που διατηρούσαν κάποιες επιφυλάξεις κατά την τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου».
Ατυχώς για τον Sassoli, αλλά και για τα θεσμικά όργανα που ανέφερε, υπάρχουν άσχημα νέα, δηλαδή οι Ευρωπαίοι πολίτες των κρατών μελών διαφωνούν με όσα είπε στα Σκόπια. Στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο (91) η διεύρυνση της ΕΕ παραμένει η πλέον αντιδημοφιλής πολιτική με την οποία πρέπει να καταπιαστούν οι Βρυξέλλες. Μόλις το 46% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ τη διεύρυνσης γενικά (όχι ειδικά των Δυτικών Βαλκανίων) από 43% που ήταν το 2018. Συνεπώς, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο προέρχεται από εκλογές πρέπει να δίνει σημασία στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών και όχι στα όργανα, δηλαδή στην Κομισιόν.
Σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, που αγωνίζονται να βάλουν τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στην ΕΕ, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που ξεχάστηκε: η τεράστια δυσπιστία των Ευρωπαίων στα κοινοτικά όργανα. Για του λόγου το αληθές, μόνο το 44% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δηλώσεις σαν του Sassoli εύλογα δίνουν μια επιπλέον εξήγηση γιατί μόνο το 32% των Ελλήνων τείνουν να τους εμπιστεύονται. Την ίδια στιγμή το 66% των Ελλήνων δυσπιστούν έναντι των θεσμών. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, ότι πρόκειται για έρευνες που από την φύση τους τείνουν να παρουσιάζουν σαφώς εξωραϊστικά κάθε αποτέλεσμα στον βαθμό που μπορούν.

Μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα

Τέλος, ο Sassoli είπε ότι «η διαδικασία προσχώρησης θα ωφελήσει τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την ΕΕ», ενώ στη συνάντησή του με νέους Σλαβομακεδόνες κατάλαβε ότι «είναι βαθιά παθιασμένοι με την Ευρώπη και μοιράζονται τις αξίες μας για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου [...] Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν δείξει αποτελέσματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητήσαμε και τώρα δικαιούνται να ανταμειφθούν για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές τους».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στην 107η θέση στη διαφθορά παγκοσμίως ανάμεσα σε 180 χώρες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι 59η. Ακόμα και η τριτοκοσμική Αλβανία, που επίσης αδημονεί να ενταχθεί, είναι λιγότερο διεφθαρμένο κράτος από την Βόρεια Μακεδονία, βρίσκεται στην 91η θέση. Κοντολογίς, φαίνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία κρατάει τα πρωτεία της πλέον διεφθαρμένης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η Αλβανία θα φέρει ως "προίκα" στην ΕΕ τη χειρότερη Μαφία παγκοσμίως.
Από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Trading Economics η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι επικίνδυνα διεφθαρμένη τόσο η ενταγμένη όσο και η ανένταχτη. Μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για τα διάφορα οικονομικά εγκλήματα στην Βόρεια Μακεδονία μόνο τα τελευταία χρόνια από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος και Συνεργασίας (ECCD) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αρκεί να σκεφτούμε πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια θα χαθούν σε τέτοια κράτη μέλη, δεδομένου ότι ήδη γίνεται σε χώρες σαφώς πιο ανεπτυγμένες.
Πάντως, στην φετινή της έκθεση, η Κομισιόν χρησιμοποίησε αυτολεξεί την ίδια πρόταση με την περσινή της: «Η διαφθορά [στη Βόρεια Μακεδονία] επικρατεί σε πολλούς τομείς και παραμένει αιτία ανησυχίας». Την ίδια στιγμή ο Sassoli λέει «Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών». Η θέση των πολιτών μετράει;

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.