«Καίγεται» το Χονγκ Κονγκ


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Ένταση επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από σειρά διαδηλώσεων και διαμαρτυριών ενάντια στη νομοθεσία που αφαιρεί το τείχος προστασίας των νομικών συστημάτων του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας, την οποία προτείνει η κυβέρνηση της κινεζικής αυτής περιφέρειας με το ειδικό καθεστώς.

Η Κίνα είχε δεσμευθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας μέχρι το 2047 χάρη σε οικονομικούς λόγους που περιγράφονται στο πλαίσιο της σινοβρετανικής κοινής διακήρυξης. Η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του, τους νόμους μετανάστευσης, ενώ η Κίνα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.
Το Χονγκ Κονγκ βιώνει από τις αρχές Ιουνίου όλο και πιο βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου και να απαιτούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να καταθέσει το νομοσχέδιο για δεύτερη ανάγνωση, η διαμαρτυρία έξω από το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις, όπου η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και σφαίρες από καουτσούκ αδιακρίτως σε μεγάλο αριθμό διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, ενώ χαρακτήρισε «εξέγερση» τη διαμαρτυρία. Οι ενέργειες της κυβέρνησης πυροδότησαν διαμάχη για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία.
Σημειώνεται ότι τα κινεζικά δικαστήρια βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο και αυτό το γεγονός ήταν μια από τις βασικές αιτίες για την αρχή των διαμαρτυριών.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης και εξεύρεση πολιτικής λύσης καλώντας τους διαδηλωτές και τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε, ύστερα από συνεδρίαση της ηγεσίας της χώρας, ότι θα θωρακίσει την ευημερία του Χονγκ Κονγκ και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια υπό το φως των διαδηλώσεων στη μητρόπολη.
 Χάος
Μια αλλαγή τακτικής από την αστυνομία και την κυβέρνηση απέτυχε να σπάσει το αδιέξοδο, καθώς οι κοινωνικές αναταραχές του Χονγκ Κονγκ εισήλθαν στην 22η εβδομάδα χωρίς λύση. Άλλη μια φορά η αστυνομία μάχεται διαδηλωτές στους πολυσύχναστους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στις πυκνοκατοικημένες εμπορικές περιοχές Κόουσγουεϊ Μπέι, Γουάν Τσάι, Σέντραλ, Μονγκ Κοκ και Τσιμ Σα Τσούι.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και κλομπ και ήρθε αντιμέτωπη με φλεγόμενα οδοφράγματα και βόμβες μολότοφ από διαδηλωτές, καθώς οι δύο πλευρές έπαιζαν τη γάτα και το ποντίκι όλη τη νύχτα.
Περισσότερα από 200 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο για αδικήματα σχετιζόμενα με τις διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων η παράνομη συγκέντρωση και η παράβαση της απαγόρευσης μάσκας. Από τις 7.30 π.μ. την Κυριακή, 54 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαφορετική απάντηση στην ερώτηση αν οι αναταραχές έχουν ξεπεράσει τα όρια. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο επειδή δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί. Ωστόσο εκτιμούν ότι η αστυνομία είναι εκείνη που έχει ξεπεράσει τις «γραμμές».
Πολλοί διαδηλωτές που μίλησαν στο CNN υποστηρίζουν ότι φοβούνται πως το Χονγκ Κονγκ θα χάσει τις προστατευόμενες ελευθερίες του λόγου, του Τύπου και του συνέρχεσθαι και ότι η ημιαυτόνομη πόλη τελικά θα απορροφηθεί από την ηπειρωτική Κίνα.
Όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα γεγονότα, οι διαδηλωτές λένε ότι λίγα πράγματα έχουν σημασία. Οι διαμαρτυρίες, οι χαμένες πτήσεις, οι αλλαγές στην Παιδεία αποτελούν αξιόλογες θυσίες για ένα κίνημα που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σώσει την πόλη.
 «Εμφύλιος» στις αρχές
Η αστυνομία και η πυροσβεστική εξέδωσαν κοινή δήλωση νωρίς το πρωί της Κυριακής για να διευκρινίσουν τη σύγκρουση μεταξύ ενός πυροσβέστη και των υπευθύνων ελέγχου των ταραχών στο κέντρο το Σάββατο, όταν οι αστυνομικές αρχές εκτόξευσαν ένα δακρυγόνο αέριο το οποίο χτύπησε κατά λάθος ένα όχημα της Πυροσβεστικής.
Η σύγκρουση ξεκίνησε με προφορικό καβγά ανάμεσα στις δύο πλευρές και στη συνέχεια η αστυνομία έσπρωξε και περικύκλωσε τον πυροσβέστη. Ωστόσο, την Κυριακή, η αστυνομία και το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με το περιστατικό λέγοντας ότι «υπήρξε παρεξήγηση στη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών».
Σύμφωνα με τη δήλωση, το πυροσβεστικό όχημα χτυπήθηκε τυχαία από δακρυγόνα όταν η αστυνομία αντιμετώπιζε τους διαδηλωτές. Το δακρυγόνο εξαπλώθηκε σύντομα μέσα στην καμπίνα του οχήματος της Πυροσβεστικής και επηρέασε τον πυροσβέστη που βρισκόταν μέσα. Έπειτα ο πυροσβέστης κατέβηκε από το φορτηγό για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στην αστυνομία.
«Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό για το έργο της μιας και της άλλης και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο μέλλον για να εξαλείψουν τη βία» επισήμαναν στην κοινή δήλωσή τους.
 Πολιτικοί «καβγάδες»
Επιπλέον, αίμα χύθηκε στο Χονγκ Κονγκ το απόγευμα της Κυριακής, όταν ξέσπασε έντονος καβγάς για πολιτικές διαφορές σε εμπορικό κέντρο στο Τάι Κου με έξι τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού συμβούλου Άντριου Τσου Κα Γιν. Ο δράστης, ο οποίος ακινητοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές, τον δάγκωσε και του έκοψε το αυτί.
Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον δράστη, ο οποίος κρατούσε μαχαίρι και εξαγριώθηκε ενώ υποστήριζε πολιτικά αιτήματα έξω από το εμπορικό κέντρο. Ένας άλλος άνδρας, που προσπάθησε να προστατεύσει τον ύποπτο και συνελήφθη αργότερα, τραυματίστηκε επίσης.
από topontiki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.