Υπό τον πέλεκυ των κυρώσεων ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου


Με τη δικαιολογία της παρουσίας του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ έπεισε μερικούς γερουσιαστές να επιβάλουν παύση στις διαδικασίες του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ως τιμωρία για την εθνοκάθαρση των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.
Ως γνωστό, τους τελευταίους, που είναι οι πιο πιστοί εταίροι των Αμερικανών στον κόσμο, εγκατέλειψε με τον πιο απαίσιο τρόπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, που έτσι κι αλλιώς είναι υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, αποφάσισαν μέχρι να φύγει ο Ερντογάν από την Ουάσιγκτον, να μην θέσουν τα διάφορα σχέδια νόμου σε συζήτηση και ψηφοφορία. Έτσι δίνεται χρόνος στον κ. Τραμπ να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, με την ελπίδα ότι θα τον συνετίσει, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αυταρχικός ηγέτης της κατοχικής δύναμης, θα επιτύχει ακόμα ένα…θρίαμβο, έχοντας απέναντί του τον εκβιαζόμενο Πλανητάρχη.
Η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου έναντι του Τούρκου ομολόγου του, είναι απαράδεκτα υποχωρητική και αρκετοί στην αμερικανική πρωτεύουσα εκφράζουν φόβους ότι θα τον πείσει να του επιτρέψει να επεκτείνει τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας», αλλά και να του την χαρίσει για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, για το οποίο υπάρχουν αποφάσεις του Κογκρέσου, που υποχρεώνουν σε επιβολή σκληρών δηλώσεων.

Οι ΗΠΑ υποχείριο του Ερντογάν

Άλλωστε οι επίσημοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μας είχαν πρήξει περί αυτού, σε σημείο που οι δηλώσεις τους είχαν καταλήξει ρουτίνα. Προσωπικά μπορεί να έχω και πάνω από 15 ηλεκτρονικά μηνύματα με δηλώσεις των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανάγκη να ακυρωθεί η αγορά των S-400. Διαφορετικά, γράφουν στα γραπτά αυτά μηνύματα, θα επιβληθούν κυρώσεις.
Οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν διότι -όπως αποδεικνύεται- ο κ. Τραμπ είναι δέσμιος του κ. Ερντογάν. Ακόμα και σήμερα αν υποβάλει ερώτηση ένας δημοσιογράφος για τους S-400 θα λάβει την ίδια απάντηση, όπως και πριν δύο χρόνια: Να ακυρωθεί η παραγγελία, να μην ενεργοποιηθούν, διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις… Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα πια.
Αν καταφέρει και αυτό ο Ερντογάν, να μην υλοποιηθεί δηλαδή το γράμμα του αμερικανικού νόμου για τα ρωσικά πολεμικά συστήματα, τότε επιβεβαιωμένα πια η αμερικανική δύναμη είναι υποχείριο ξένων χωρών. Μπορεί να εξυπηρετούνται τα προσωπικά συμφέροντα της οικογένειας του κ. Τραμπ, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετούνται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. 
Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.