Αποκάλυψη: Το αμαρτωλό 1 εκατ. ευρώ της ΝΔ και οι αλχημείες των κομμάτων


Ένα σχεδόν εκατομμύριο ευρώ που έλαβε η ΝΔ για ερευνητικούς σκοπούς διατέθηκε παρανόμως για την εξυπηρέτηση των χρεών του κόμματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής!
Μετά από μεγάλη ερευνητική προσπάθεια του Wooliwatch και παρά τις αντιστάσεις της Επιτροπής να βγάλει στα "άπλυτα" τα οικονομικά των κομμάτων, τελικά οι αποκαλύψεις δείχνουν τη σήψη το ελληνικό κομματικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί στα οικονομικά των κομμάτων τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Στις τρεις ετήσιες εκθέσεις (έτη 2015, 2016 και 2017), η Επιτροπή, ενώ διαπίστωνε γενικά παραβάσεις της νομοθεσίας από τα κόμματα δεν έδινε αναλυτικά στοιχεία και έκανε απλές συστάσεις, χωρίς να επιβάλει κυρώσεις.
Η δημοσιογραφική ομάδα του Vouliwatch λοιπόν, που ως οργανισμός παρακολουθεί θέματα σχετικά με το ελληνικό κοινοβούλιο, επιχείρησε πριν ένα χρόνο να ζητήσει περισσότερη διαφάνεια. Επιστολές και αιτήματα έφταναν συνεχώς στην Επιτροπή, όπως επιβάλλεται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο --διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο-- δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.
Η Επιτροπή, μυστηριωδώς, δεν ανταποκρινόταν στα επανειλημμένα, νόμιμα αιτήματά των δημοσιογράφων πετώντας την μπάλα στην εξέδρα με αόριστες αναφορές. Το Wooliwatch όμως δεν αποθαρρύνθηκε αλλά στις 08 Απριλίου 2019 κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, στρεφόμενοι κατά της σιωπηρής απόρριψης των αιτημάτων από την Επιτροπή Ελέγχου.

Παραβιάσεις νομοθεσίας αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Στην απάντησή της δίνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που ζητούσαν οι άνθρωποι του Wooliwatch για τα έτη 2016 και 2017, δηλαδή ποια κόμματα ακριβώς και για ποια ποσά δημοσίου χρήματος παραβίασαν τη νομοθεσία. Βλέποντας τα στοιχεία της Επιτροπής,  τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που πρέπει να προβληματίσουν πολίτες-ψηφοφόρους.
Πρώτον, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο. Το κυβερνών κόμμα που υποστηρίζει, υποτίθεται, την αριστεία, δεν γνώριζε ότι ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος, όπως αναφέρει το Wooliwatch; Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει. Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση ούτε για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας.
Δεύτερον, η κακοδιαχείριση φυσικά περνάει και σε άλλα κόμματα καθώς σχεδόν όλα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 Ευρώ! Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης.
Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το 2018! Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις αλλά επειδή δεν αναφερόταν ρητά σε αυτές τις παραβάσεις, η Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να κάνει «τα στραβά μάτια».
Τρίτον, αν παρατηρήσει κανείς σχεδόν όλα τα κόμματα, αντί να διαθέσουν ως όφειλαν τα χρήματα που πήραν για χρηματοδοτική επιμόρφωση τα κράτησαν στο κομματικό σεντούκι τους για "επόμενη χρήση". Δηλαδή θα τα χρησιμοποιήσουν αργότερα, το επόμενο έτος. Δηλαδή τα ελληνικά κόμματα αντιμετώπισαν τόσα "διλήμματα" και "δυσκολίες" να δώσουν χρήματα στην έρευνα τη στιγμή που αυτή πεθαίνει στην Ελλάδα; Ανάμεσα σε αυτά, είναι κόμματα τόσο συντηρητικά (ΛΑΟΣ) όσο και αριστερά όπως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας.
Κοντολογίς, η Επιτροπή ΜΗ Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων, αφού «αναγκάστηκε από το Vouliwatch με δικαστική απειλή να δημοσιεύσει τα ευρήματά της, επιμένει στη συνειδητή της απόφαση να παραβιάζει και εκείνη τη νομοθεσία «κάνοντας τα στραβά μάτια στην παρανομία των κομμάτων» και να συντηρεί ένα σύστημα ατιμωρησίας και λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία» αναφέρει το Vouliwatch.
από slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.