Για κ. Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Όταν η οικονομία σου πάσχει δεν πας να λύσεις τα εθνικά θέματα


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Όταν ξεκίνησε η άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα, ειπώθηκε εμφαντικά ότι όταν η οικονομία μίας χώρας βρίσκεται στα τάρταρα δεν συζητά τα εθνικά της θέματα. Τα αφήνει στον «πάγο». Μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση και η χώρα να αποκτήσει ξανά μέρος της ισχύς της.

Η Ελλάδα, από τον εξοχότατο κ. Γεώργιον Α. Παπανδρέου, άλλως ΓΑΠ -ο οποίος βεβαίως ευτυχώς δεν πρόλαβε- μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, απέφυγε να εισέλθειν σε διαδικασίες για την διευθέτηση του Κυπριακού ή των «διαφορών» στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή γνώριζαν οι ηγέτες της πως δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επαρκώς τη χώρα στην περίπτωση που η Τουρκία εξαπέλυε κάποια επίθεση. 

Όταν το 2017, μετά από το λάθος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να δεχθεί, στη διάρκεια λουκούλλειου δείπνου, να συμμετέχει σε συνομιλίες με περίεργη και φιλοτουρκική ατζέντα, η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έθεσε ως όρο απαράβατο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, με αποτέλεσμα να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Και το λέω με την καλή έννοια: ότι με τον τρόπο αυτό αποκαλύφθηκαν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Ο κ. Αναστασιάδης πήγε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και τα είπε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Άκουσε με καθαρότητα και ευκρίνεια τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι κανένας εθνικιστής πολιτικός που φορά φουστανέλα. Ακριβώς το αντίθετο. Όσα του είπε, λοιπόν, πρέπει να τα λάβει καλά υπόψη. Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί επειδή δεν το θέλουμε εμείς. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο αν το επιθυμεί η Τουρκία και υπό την προϋπόθεση ότι η λύση καλύπτει το 100% των στρατηγικών της σχεδιασμών. Όλα τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα, και εξυπηρετούν μόνο την Άγκυρα.


Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.