Τουρκική γεώτρηση και νοτίως της Κύπρου - Εκβιασμός για συνδιαχείριση
Γράφει ο Πέτρος Ζαρούνας
Η Τουρκία, υλοποιώντας τη στρατηγική της σταδιακής κλιμάκωσης που εφαρμόζει εδώ και χρόνια, ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στις κυπριακές θάλασσες. Αυτό έχει να κάνει με διεξαγωγή γεωτρήσεων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ. Ενδεχομένως αρχικά αυτές να λάβουν χώρα εντός μη αδειοδοτημένων από τη Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμαχίων και στη συνέχεια και εντός των αδειοδοτημένων.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Στόχος να ασκήσει εκβιασμό για να επιτύχει συνδιαχείριση.
Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέντ Οζερσάι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες». Η τουρκική στρατηγική της σταδιακής κλιμάκωσης ξεκίνησε το 2003 με ανακοινωθέντα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διαβήματα σε γειτονικές χώρες και κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια η Τουρκία αγόρασε δικό της ερευνητικό σκάφος και το απέστειλε στις κυπριακές θάλασσες.
Παράλληλα υπόγραψε συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της με τη "ΤΔΒΚ" και το 2011 παρουσίασε την πρόταση Έρογλου για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Ακολούθησαν η αγορά των δύο πλωτών γεωτρύπανων, η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ να κινηθεί προς το θαλασσοτεμάχιο 3 και η συνεχής ισχυρή ναυτική παρουσία πέριξ της Κύπρου.
Τελευταίο τουρκικό βήμα είναι η διεξαγωγή δύο γεωτρήσεων. Η μεν πρώτη λαμβάνει χώρα σε περιοχή δυτικά της Πάφου που ευρίσκεται εντός της μη οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ και παράλληλα εντός της διεκδικούμενης από τη Τουρκία υφαλοκρηπίδας. Η δε δεύτερη γεώτρηση γίνεται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βάση παράνομων αδειών που εξέδωσε η "ΤΔΒΚ".
Τις γεωτρήσεις αυτές η Τουρκία συνδύασε με την παρουσίαση μίας βελτιωμένης έκδοσης της πρότασης της για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τον Μουσταφά Ακιντζί. Επιπρόσθετα διαμόρφωσε τη στρατηγική της "Γαλάζιας Πατρίδας", την οποία συνόδευσε με ανάλογες αεροναυτικές ασκήσεις και τη παρουσίαση των χαρτών Ακάρ. Με αυτούς η Τουρκία ούτε λίγο ούτε πολύ καλούσε τους γείτονες της σε διαμοιρασμό της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συνδιαχείριση ή αναστολή ενεργειακού προγράμματος
Φαίνεται πως αφού μέτρησε τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων (Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία κλπ), οι οποίες κινήθηκαν σε σχετικά μέτρια επίπεδα, και με την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί, η Άγκυρα θεωρεί ότι τώρα είναι έτοιμη για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Το βήμα αυτό αποσκοπεί στο να οδηγήσει τη Κυπριακή Δημοκρατία ή σε αποδοχή της πρότασης για συνδιαχείριση ή σε αναστολή του ενεργειακού προγράμματός της.
Πέραν των γεωτρητικών της δραστηριοτήτων και αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία συνδιαχείρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από μία δικοινοτική επιτροπή, η Τουρκία ετοίμασε νέες ιδέες για εταιρεία συνδιαχείρισης. Αυτές παρουσίασε στις ΗΠΑ ο Όζερσάι, ενώ τις συζήτησε και με τις εταιρείες που εμπλέκονται στη κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβανόμενης της ιταλικής ΕΝΙ.
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποσκοπεί στο να ωθήσει τις εμπλεκόμενες πετρελαϊκές εταιρείες να θέσουν εκβιαστικά το όλο θέμα στη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αποφύγουν τις όποιες τουρκικές γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια, στα οποία έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Προς περιορισμό των διεθνών αντιδράσεων το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα περιοριστεί στο ρόλο του προστάτη των τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων.
Θα αποφύγει την όποια παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των γεωτρύπανων που οι δυτικές εταιρείες θα αποστείλουν, ή των πλατφόρμων που αυτές θα εγκαταστήσουν πάνω από τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν ή θα ανακαλυφθούν στα επόμενα χρόνια. Με τη τακτική αυτή η Τουρκία θα διατηρήσει τα κανάλια ανοικτά, ώστε οι πετρελαϊκές εταιρείες να κινηθούν προς τη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να την πείσουν να συμβιβαστεί και να δεχθεί να συζητήσει τις τουρκικές προτάσεις συνδιαχείρισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: