Όχι στις συνομιλίες με τα πολεμικά της Τουρκίας στην ΑΟΖ: Διάλογος με απειλές δεν γίνεται…


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Νέο βηματισμό στο Κυπριακό εν αναμονή εκδήλωσης πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη για επανάληψη των συνομιλιών και πιθανόν για νέα, έστω και άτυπη, πενταμερή διάσκεψη αναζητεί η κυβέρνηση, θέλοντας να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο εντός του οποίου θα αξιοποιηθεί πλήρως το διπλωματικό κεφάλαιο των δύο χωρών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε την πλήρη και αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου για επανέναρξη των συνομιλιών, όμως εν όψει και της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου εκ των πραγμάτων το Κυπριακό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας λόγω και των επιπτώσεων που έχει η μη επίλυση και στο θέμα του φυσικού αερίου, θέλει να έχει σαφή εικόνα για τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Και επίσης να έχει υπάρξει διαμόρφωση των εναλλακτικών σεναρίων και των επόμενων βημάτων για κάθε σενάριο, ώστε η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη να μπορεί να ασκήσει τον ρόλο της και συγχρόνως να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πάντως και η Αθήνα συμφωνεί με τη Λευκωσία ότι ουσιαστικές συνομιλίες δεν μπορεί να ξεκινήσουν όσο η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλεί με τετελεσμένα στα Βαρώσια κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καθημερινά ασκεί επιθετική πολιτική στην περιοχή. 

Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να θέσει και στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ελληνική θέση ότι δεν μπορεί ο διάλογος είτε αφορά το Κυπριακό είτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να γίνεται υπό καθεστώς απειλών. Τα ζητήματα του Κυπριακού μπήκαν σε μια σειρά στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει και νέος γύρος επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο και για τον λόγο αυτό βρέθηκε στη Λευκωσία ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρη για συνομιλίες στο κυπριακό ΥΠΕΞ.



Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.