Θολώνουν τα νερά Yavuz, Fatih: Η Κύπρος έχει όπλα για να αποτρέψει τους Τούρκους
Του ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ*
Οι τουρκικοί σχεδιασμοί είναι συνήθως μακροχρόνιοι. Και ακολουθούνται στοχοπροσηλωμένα. Κατά τη δική μας άποψη, σε σχέση με τα ενεργειακά και τους υδρογονάνθρακες, η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους: Να αποκτήσει ρόλο στον έλεγχο των υδρογονανθράκων και Να εξασφαλίσει πηγές φυσικού αερίου για τις δικές της ανάγκες.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Να ξεκινήσουμε από το δεύτερο, γιατί είναι και αυτό που υποτιμάται στις αναλύσεις. Η Τουρκία (μαζί με την Αίγυπτο) είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη –και ραγδαία– αύξηση ιδίων αναγκών σε φυσικό αέριο. Έχει μεγάλο πρόβλημα.
Αφενός είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία κι αφετέρου, τόσο οι ποσότητες όσο και τα δίκτυα αγωγών, δεν της αρκούν για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες στις νότιες ακτές της τα καλοκαίρια (γι’ αυτό και ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγιου), γι’ αυτό και τους χειμώνες φέρνουν ολοένα και περισσότερες πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου σε λιμάνια των νοτιοανατολικών της ακτών. Για να αποκτήσει έλεγχο στις στρόφιγγες των αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Τουρκία πρέπει να καταφέρει να περνούν μέσω της χώρας αγωγοί.
Έτσι αποκτά και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή, αυξημένο ρόλο σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και εξασφαλίζει ότι η έστω και μικρή μείωση του ρόλου των αγωγών που περνούν από το βόρειο της τμήμα, ανακτάται μέσω των μεσογειακών αγωγών προς την Ευρώπη. Μια κύρια πτυχή αυτής της επιδίωξης, είναι το να καταφέρει να εμπλακεί –μέσω των κατεχομένων– σε «επιτροπές»» και διαπραγματεύσεις ώστε να αποκτήσει ρόλο και σταδιακά έμμεσο αλλά αποτελεσματικό έλεγχο στις αποφάσεις.
Διαβάστε την συνέχεια
στο: https://hellasjournal.com/2019/07/tholonoyn-ta-nera-yavuz-fatih-i-kypros-echei-opla-gia-na-apotrepsei-toys-toyrkoys/
Δεν υπάρχουν σχόλια: