Γιατί να μην πιείς Bloody Mary τον Δεκαπενταύγουστο


Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου

Η πραγματικότητα ήταν ότι το γλυκό κοριτσάκι είχε μια έφεση στην μουσική και ο τρυφερός πατερούλης του την θαύμαζε πολύ γι' αυτό. Το πρόβλημα ήταν ότι ο ίδιος την ίδια στιγμή μισούσε την μητέρα του παιδιού, δηλαδή την σύζυγό του. Είχε ερωτευτεί άλλη γυναίκα και η Κάθριν, η νόμιμη σύζυγός του, πήρε "πόδι" και ένα διαζύγιο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος της Αγγλίας ήταν "ανήσυχος" μονάρχης και άντρας αλλά κρετίνος σαν πατέρας. Χωνόταν σε οποιαδήποτε κρεβατοκάμαρα του βασιλείου και εκσπερμάτωνε ελέω θεού. Η ιστορία της μισής βασιλικής Δύσης.

Όταν λοιπόν επιθύμησε να διώξει την σύζυγό του -για να βάλει την επόμενη στο παλάτι- την ανάγκαζε να βλέπει με το "σταγονόμετρο" την κόρη τους. Ήξερε ότι αυτό την έκανε να υποφέρει. Τώρα βέβαια τα παιδιά εκείνη την περίοδο ζούσανε μακριά από τους γονείς τους, ακολουθώντας το πρωτόκολλο.
Αφού περάσανε τα χρόνια, το κοριτσάκι γλίτωσε από τα δόντια της μητριάς του Άννα Μπολέιν, καθότι ο μπαμπάς την αποκεφάλισε την αντικαταστάτρια της βασίλισας. Ωστόσο, ο Ερρίκος από καλός μπαμπάς έγινε φοβισμένος βασιλιάς και σκεφτόταν μήπως έκανε και κάτι παρόμοιο στην κορούλα του, αυτή που θαύμαζε για την μουσική της κλίση, καθότι την φοβότανε για αντιδραστική.
Όταν ο πατήρ τελικά απεβίωσε, η κορούλα του θα προσπαθούσε με "σύνεση" και "λογική" να διορθώσει τα πράγματα. Έτσι τα έβαλε κάτω και σκέφτηκε: Ο μπαμπάς χώρισε την μαμά επειδή ήθελε την Άννα, που εδώ που τα λέμε ήταν πιο όμορφη. Για να το καταφέρει αυτό ακύρωσε τον γάμο με την μαμά, που ήταν καθολική, και επειδή ο Πάπας και η Καθολική Εκκλησία δεν θα το δέχονταν αυτό, μετέτρεψε ολόκληρη Αγγλία από Καθολική σε Προτεσταντική εν μια νυκτί. Έτσι απλά. Ήταν ένα πετυχημένο θρησκευτικό Brexit.
Εκεί ακριβώς φαίνεται ότι βασανίστηκε η νεαρά βασίλισσα με τα τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια: Πως θα κατάφερνε να επαναφέρει την Αγγλία στον Καθολικισμό, που τόσο «νοιαζότανε» για τους ανθρώπους;
Ο σύζυγος της βασίλισσας, Φίλιππος, κατάφερε να πείσει το Κοινοβούλιο να απαγορεύσει τον Προτεσταντισμό στην Αγγλία που είχε εισάγει ο πεθερούλης του. Ο Πάπας έκανε μεγάλο πάρτι στο Βατικανό μετά από αυτό. Και επειδή κάθε καλό πάρτι έχει τα βεγγαλικά του η βασίλισσα με τα τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια, ανέλαβε να κάνει τη νύχτα μέρα στην Αγγλία.
Όσοι Προτεστάντες δεν κατάφεραν να φύγουνε από την Αγγλία τότε, δυστυχώς παλουκωθήκανε και καήκανε ζωντανοί. Εκατοντάδες αριστοκράτες καίγονταν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Thomas Cranmer όντας φυλακισμένος, αναγκάστηκε να παρακολουθεί άλλους επισκόπους να ουρλιάζουνε όταν οι φλόγες τρώγανε το κορμί τους ξεκινώντας από τα πόδια και ανηφορίζοντας. Για να σώσει την ζωή του ασπάστηκε τον Καθολικισμό, αλλά και πάλι η βασίλισσα αρνήθηκε να τον συγχωρέσει. Έτσι, την ημέρα της εκτέλεσής του ανακάλεσε και ουσιαστικά διαολόστειλε τόσο την φανατική καθολική βασίλισσα όσο και τον καθώς πρέπει Πάπα. Αυτή είναι η θρησκευτική ιστορία της χώρας της Τερέζα Μέι.
Ωστόσο, κάποιοι σύμβουλοι της βασίλισσας την προειδοποιούσαν να σταματήσει αυτά τα "πυροφάνια" γιατί θα ξεσπάσει καμιά επανάσταση, λόγω της αγριότητας των διωγμών. Η βασίλισσα όμως στάθηκε αγέρωχη στο έργο της. Μέχρι να πεθάνει θα έπαιρνε στον τάφο της πολλούς προτεστάντες. Ωστόσο, μαζί της θα έπαιρνε και το παρατσούκλι η Αιματοβαμμένη Βασίλισσα. Παίρνοντάς την όμως χαμπάρι, οι μπάρμεν έδωσαν το όνομά της στο διάσημο ποτό Bloody Mary. Ένα από τα πλέον πολύπλοκα και δύσκολα κοκτέιλ. Όπως και η ιστορία των ανθρώπων και αυτό που κουβαλάνε μέσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.