Καρκίνος... με την ευγενική χορηγία της Κομισιόν
Οπως γίνεται σιγά σιγά γνωστό, το 2017, 18 κράτη-μέλη με επικεφαλής την Ολλανδία ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί πενταετής παράταση στην άδεια κυκλοφορίας του επικίνδυνου ζιζανιοκτόνου της Monsanto.
Οι χώρες που ψήφισαν υπέρ εκπροσωπούσαν σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Μειοψήφησαν 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο 2017, η Ευρώπη των 28 ενέκρινε την παράταση μέχρι το 2022 της κυκλοφορίας της επικίνδυνης ουσίας Glyphosate (γλυφοσάτη) στα κράτη-μέλη.
Πίσω από την εν λόγω έγκριση παίχτηκαν πολλά βρόμικα παιχνίδια και οργίασαν τα διάφορα λόμπι...
Την απόφαση για πενταετή παράταση κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου στην κοινοτική επικράτεια πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των κρατών-μελών να σχηματίσουν πλειοψηφία για την απαγόρευση του προϊόντος.
Στα μέσα του 2018 το θέμα της θεωρούμενης καρκινογόνας Glyphosate, που παράγει ο αγροχημικός κολοσσός Monsanto, φούντωσε εκ νέου στην Ε.Ε. μετά την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική πολυεθνική πρέπει να αποζημιώσει με το ποσό των 290 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικανό κηπουρό, διότι δεν τον ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του προϊόντος, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από καρκίνο.
Στη συνέχεια, παρά τις διαμαρτυρίες των οικολόγων, το προϊόν κυκλοφορεί κανονικά στις αγορές των κρατών-μελών και ήδη καλλιεργείται το έδαφος για νέα παράταση κυκλοφορίας μέχρι τουλάχιστον το 2030.
Η κατάσταση σήμερα στην Ε.Ε. είναι τραγελαφική. Η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ποιείται την νήσσαν και αφήνει κληρονομιά την καυτή πατάτα της Glyphosate στη νέα Επιτροπή, που θα έχει πρόεδρο τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Επιτροπή Γιούνκερ είχε ρίξει το μπαλάκι στα κράτη-μέλη για την πενταετή παράταση κυκλοφορίας (2017-2022) της Glyphosate και των καρκινογόνων προϊόντων που την περιέχουν (RoundUp και Ranger Pro) και έχει αποφύγει επιμελώς να πάρει θέση για το ενδεχόμενο νέας παράτασης μετά το 2022.
Για την απερχόμενη Επιτροπή συνεπώς τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για την πενταετή παράταση. Και πάλι καλά, διότι κανονικά θα έπρεπε να αποφασιστεί 15ετής παράταση, όπως είχε προτείνει η ίδια η Επιτροπή Γιούνκερ!
Η τελευταία δικαιολόγησε την αδυναμία λήψης απόφασης των κρατών-μελών, αλλά και τη δική της απόφαση για πενταετή παράταση, επικαλούμενη τις θετικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, λοιπόν, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γιούνκερ...
Σιγά σιγά, όμως, βγαίνει στην επιφάνεια το παρασκήνιο της περίφημης συνεδρίασης του Δεκεμβρίου 2017.
Με επικεφαλής την Ολλανδία, 18 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί πενταετής παράταση στην άδεια κυκλοφορίας του επικίνδυνου ζιζανιοκτόνου της Monsanto.
Οι χώρες που ψήφισαν υπέρ εκπροσωπούσαν σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Μειοψήφησαν 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ελλάδα.
Πώς έγειρε η πλάστιγγα υπέρ της παράτασης; Η Γερμανία, που το έπαιζε ουδέτερη στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αποφάσισε ξαφνικά να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αλλαγή αυτή της στάσης της Γερμανίας, χώρας με δημογραφικό βάρος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.
Η παρασκηνιακή δραστηριότητα του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ, που θεωρείται άτυπα ο εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων στις Βρυξέλλες, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Βερολίνου. Μην ξεχνάμε ότι η Monsanto εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer...
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πτυχή που είναι εξίσου σκανδαλώδης. Πρόκειται για τις εισηγήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών υπέρ της πενταετούς παράτασης, με το επιχείρημα ότι τα προϊόντα δεν είναι επικίνδυνα.
Αποκαλύφθηκε αργότερα από τη βρετανική Guardian ότι τα επιστημονικά συμπεράσματα των μελών των εν λόγω οργανισμών δεν ήταν παρά μια πιστή αντιγραφή της έκθεσης της ίδιας της Monsanto! Η EFSA δεν άλλαξε ούτε ένα κόμμα. Καμία έκπληξη.
Αλλωστε και η τελευταία πέτρα των Βρυξελλών γνωρίζει ότι το πανίσχυρο λόμπι της αγροχημικής βιομηχανίας έχει καταλάβει θέσεις στις ομάδες εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει τον ρόλο συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Bayer, π.χ., που εξαγόρασε τη Mosanto, κατέχει περίοπτη θέση, ιδίως από το 2016, με στόχο «να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επεξεργασία νομοθετικών προτάσεων και άλλων πρωτοβουλιών» που αφορούν την εισαγωγή και τη χρήση χημικών προϊόντων.
Το ίδιο και η μεγάλη «αδελφή» της Bayer, η BASF, που συμμετέχει από το 2009 στην υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστημονική επιτροπή για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και την προστασία της υγείας. Οι λύκοι φυλάνε τα πρόβατα...
Τι θα κάνει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Ως πρώην υπουργός Αμυνας γνωρίζει την ισχύ των λόμπι.
Θα τα βάλει, όμως, με τις πανίσχυρες βιομηχανίες της χώρας της και τις αμερικανικές πολυεθνικές; Αμφίβολο.
Κάποτε, ωστόσο, πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι να κρύβονται τα κράτη-μέλη πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτή πίσω από τα κράτη-μέλη, μάλιστα όταν πρόκειται για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.
Πηγή: Κώστας Μοσχονάς για την Εφημερίδα των Συντακτών, μέσω enallaktikos, kozanara
Δεν υπάρχουν σχόλια: