Σαφής η εντολή για το ΠΝ: «Μολών Λαβέ» για το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό Ουρούτς Ρέϊς
Δυτικότερα από το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» υπολογίζουν οι Έλληνες Επιτελείς πως μπορεί να βρεθεί το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας “Ουρούτς Ρεϊς” για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, εφόσον του δοθεί η εντολή για την κάθοδο του από την θάλασσα του Μάρμαρα, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
- Μπορεί πάντως να σημαίνει ότι θα βρεθεί λίγα ναυτικά μίλια από το «Fatih», εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προκαλώντας εκ νέου την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ίσως όμως η κίνηση προς Δυσμάς να μεταφράζεται και εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, καθώς στα συγκεκριμένα σημεία της Τουρκικής εξαγγελίας βρίσκεται το λεγόμενο «τριεθνές» που συναντώνται οι Υφαλοκρηπίδες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Αυτό για την χώρα μας, σύμφωνα με επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, είναι το λεγόμενο «κακό σενάριο» και ιδιαίτερα λόγω του ότι η μονάδα ή οι μονάδες που θα κληθούν να βρεθούν εκεί πράγμα που είναι βέβαιο εφόσον προκαλέσει η Τουρκία, είναι απομακρυσμένες με ότι αυτό συνεπάγεται για την απαραίτητη υποστήριξη που απαιτείται.
- Η θαλάσσια περιοχή που επιχείρησε να κινηθεί το «Barbaros», σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται από το Πολεμικό Ναυτικό, ίσως είναι η ίδια που πρόκειται να επιχειρήσει να κινηθεί το «Ουρουτς Ρεϊς» κι αυτό είναι που ανησυχεί και χαρακτηρίζεται ως το ένα κακό σενάριο.
«Κακό» διότι σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση, το γεγονός του απομακρυσμένου φέρνει επιχειρησιακά θέματα πολύ σημαντικά, σε σχέση πάντα με την άλλη πλευρά, που υπάρχουν βάσεις τους σε πολύ πιο κοντινά σημεία συν του πλεονεκτήματος του εναέριου ανεφοδιασμού.
- “Ο Τούρκος ότι λέει το κάνει”…
Πάντως επειδή όσες φορές είτε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε κάποιος κυβερνητικός Αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε μια ενέργεια, αυτή έχει γίνει, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Άρα ότι λένε το πράττουν κι αυτό έχει αποδειχτεί κυρίως με τις κινήσεις που έχουν κάνει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μια επιλογή καθόλου τυχαία κι αυτό επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη ναυτική δύναμη αποτροπής.
«Fatih», «Yavouz», «Barbaros», S-400, είναι ορισμένα παραδείγματα απειλών- δηλώσεων που υλοποιήθηκαν από την Τουρκία μόλις μέσα σε μια χρονιά και παρά τις σωρηδόν αντιδράσεις που έχουν υπάρξει.
- Μια πρακτική που θέλει να δημιουργεί κλίμα, να κάνει αισθητή την παρουσία της και ότι αφορά την περιοχή, δηλώνουν πως αφορούν και την Τουρκία που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν παράνομο μέτοχο δίχως μετοχές.
Το βέβαιο είναι πως εφόσον τουρκικό ερευνητικό βρεθεί ή έχει την πρόθεση να πλεύσει σε Ελληνικά νερά, σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού βέβαια, αντανακλά και τις προθέσεις που υπάρχουν στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ανώτατοι Αξιωματικοί δηλώνουν ότι «σαφέστατα η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας είναι πάνω από οτιδήποτε, με οποιοδήποτε κόστος».
- Η ανεπιτυχής προσπάθεια της Άγκυρας με το Barbaros και τα νέα σχέδια
Θα επαναλάβουμε πως οι επεισοδιακές ημέρες με το «Barbaros», εφόσον επαναληφθούν με το δεύτερο ερευνητικό της Τουρκίας, για το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι κάτι σαν «στο ίδιο έργο θεατές», αλλά σίγουρα τα νέα Ελληνικά σχέδια είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το έκτακτο εκείνης της περιόδου, που η Τουρκία επιχείρησε ανεπιτυχώς να αιφνιδιάσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ανοιχτή θάλασσα.
- Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να κράτησε χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ σ´ ότι αφορούσε τα διαρκή επεισόδια με τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας που συνόδευαν το «Barbaros», όμως οι Τούρκοι κυβερνήτες και τα πληρώματα των φρεγατών και των πυραυλακάτων τους, δεν πέρασαν τις καλύτερες ημέρες που θα μπορούσαν στην θαλάσσια υπηρεσία τους.
Τα δε προβλήματα που μονίμως αναφέρονταν από το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος κι αυτά δεν ήταν λίγα, δείχνοντας πως τα πληρώματα τους δεν έχουν την τεχνογνωσία που θέλει να περνά προς τα έξω η γειτονική χώρα η οποία προσπαθεί μονίμως να δημιουργεί τετελεσμένα, όπως κάνει τώρα στην Κύπρο.
Αυτή η διαρκής προσπάθεια πάντως σ’ ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για την Τουρκία η οποία υπολογίζει ότι οι προκλήσεις, τα όρια και οι κόκκινες γραμμές με την Ελλάδα υπάρχουν και δεν είναι για να τις περνούν…
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com, μέσω infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια: