Ο Μπόρις Τζόνσον τσιράκι της πολιτικής Τραμπ
Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου
Ο Μπόρις Τζόνσον, απίστευτο και όπως αληθινό, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Μια καρικατούρα του Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να αναρριχηθεί στο τιμόνι της Μεγάλης Βρετανίας που κινδυνεύει να μετατραπεί σε Μικρά Αγγλία. Ανέλαβε το τιμόνι για να γίνει η αιχμή του δόρατος κατά της ΕΕ, σύμφωνα με τα διαλυτικά σχέδια του Αμερικανού προέδρου για τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του σύγχρονου κόσμου.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Πως γίνονται όμως αυτές οι "πειρατείες" με λάφυρο την εξουσία στη σύγχρονη εποχή της υπερπληροφόρησης σε ανεπτυγμένες υποτίθεται δημοκρατίες, που διαθέτουν μάλιστα τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου;
Εδώ προκύπτει ο ρόλος της μαζικής χειραγώγησης. Όπως αυτές από την εταιρεία Cambridge Analytica που με έδρα τη Βρετανία χρηματοδοτήθηκε από την καμπάνια του Τραμπ το 2016 και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους, βομβαρδίζοντάς τους με στοχευμένες ειδήσεις και πληροφορίες.
Η ίδια εταιρεία ανέλαβε και την καμπάνια του Brexit. Όπως αποκάλυψε Το διευθυντικό στέλεχος της Cambridge Analytica Κρίστοφερ Γουίλι, η Aggregate IQ (AIQ), μία καναδική εταιρεία που συνδέεται με την Cambridge Analytica, συνεργάσθηκε για να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, για να παρακάμψει το πλαφόν των δαπανών και θεωρεί ότι χωρίς την AggregateIQ, «το στρατόπεδο του Leave δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που παίχτηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων».
Ο Γουίλι αποκάλυψε επίσης, την εμπλοκή του Αμερικανού Στιβ Μπάνον, του πρώην στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart, στο Βρετανικό δημοψήφισμα. Ρόλος που έχει επεκταθεί πλέον στον συντονισμό όλων των δεξιών ρατσιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Το σλόγκαν «δόλωμα» ήταν γραμμένο με μεγάλα γράμματα στο λεωφορείο με το οποίο αλώνιζε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την προεκλογική εκστρατεία, για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016: «Στέλνουμε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, καλύτερα ας χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ μας», το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τους έδειξαν το τυρί αλλά όχι και τη φάκα
Και η πλειοψηφία των Βρετανών αναρωτήθηκε, γιατί να στέλνουμε τόσα χρήματα στην ΕΕ και να μην τα βάλουμε στο ΕΣΥ για να έχουμε καλύτερη Υγεία; Πρόκειται για έναν «λογικό» υπολογισμό, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο του χρημάτων του. Μόνο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κονδύλι του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια λίρες εβδομαδιαίως, ανάμεσα στο 2010 και το 2014, 2,5 φορές λιγότερο από όσο ισχυριζόταν ο Μπόρις!
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι άκουγαν για τα οφέλη του Brexit, αλλά ποτέ δεν έμαθαν πριν ψηφίσουν, για τα κόστη μιας τέτοιας επιλογής. Δε μέτρησαν τη φυγή μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περίπτωση σκληρής αποχώρησης, χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Μετά τη ψήφο τους έμαθαν, ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εργοστάσια στη Βρετανία θα αναγκαστούν να μετακινηθούν στην Ευρώπη λόγω δασμών.
O νέος πλέον πρωθυπουργός υποστήριξε, μετά την εσωκομματική νίκη του, πως η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν το μπλοκ των 28 κρατών αρνηθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία εξόδου της Τερέζα Μέι. Ο Τζόνσον ανέφερε πως σχεδιάζει να καταλήξει σε νέα συμφωνία εξόδου, αν και η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίζει πως δεν προτίθεται να συζητήσει εκ νέου τη συμφωνία της κα. Μέι.
«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία χωρίς ελέγχους στα ιρλανδικά σύνορα, γιατί αρνούμαστε να έχουμε τέτοιους ελέγχους υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.[...] Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε παράλληλα για την αμυδρή πιθανότητα να αρνηθούν οι Βρυξέλλες οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση και να αναγκαστούμε να βγούμε εκτός χωρίς συμφωνία, όχι γιατί θέλουμε αυτό το αποτέλεσμα, φυσικά και όχι, αλλά γιατί είναι ζήτημα κοινής λογικής να προετοιμαστούμε» πρόσθεσε. O ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως η Βρετανία είναι βέβαιο ότι θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ ως τις 31 Οκτωβρίου.
Η απάντηση από τις Βρυξέλλες ήταν άμεση και σαφής. Ο Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, ανέφερε «όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της “μη συμφωνίας”, εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27. Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».
Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε «παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία». Με λίγα λόγια το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας πρέπει να σταματήσει τον μαστροχαλαστή.
Τα μεγάλα ερωτήματα
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για το μέλλον της Βρετανίας και του επανακαθορισμού της παγκόσμιας σκακιέρας, είναι πολλά. Η Βρετανία υπήρξε καθοριστικά ρυθμιστική δύναμη στη ευρωπαϊκή ιστορία, στους δύο κρίσιμους παγκόσμιους πολέμους που εδραίωσαν τη δημοκρατία με αποκορύφωμα την δημιουργία της ΕΕ.
Θα δεχτεί το Βρετανικό πολιτικό σύστημα τις συνέπειες από τις επιλογές του Τζόνσον για σκληρό Brexit σε ρόλο υποδοχέα των εντολών Τραμπ; Θα του επιτρέψει να οδηγήσει τη χώρα στο γκρεμό; Μπορεί η ΕΕ και οι ηγέτιδες δυνάμεις να αντιδράσουν ενιαία για τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης και αυτόνομης Ένωσης; Θα τολμήσουν τις κρίσιμες αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών; Κατανοούν τους κινδύνους από τα νέα ρατσιστικά ακραία δεξιά πολιτικά ρεύματα. Πως θα αντιμετωπίσουν τα ψεύδη των λαϊκιστών ηγετών;
Όμως το κορυφαίο των ερωτημάτων αφορά των μέλλον της Δημοκρατίας. Γιατί τελικά είναι τόσο εύκολο ζήτημα η χειραγώγηση της γνώμης τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων; Γιατί τόσο εύκολα η επιθυμία μετατρέπεται σε πραγματικότητα; Γιατί παραχωρούν τόσο εύκολα δημοκρατικές ελευθερίες στις ψευδείς υποσχέσεις ασφάλειας; Τι απέγιναν οι υποχρεώσεις των Πολιτών απέναντι στη Δημοκρατία;
Πολλοί εδώ στη χώρα μας θεωρούν ότι όλα αυτά δεν μας αφορούν. Δεν θα μας επηρεάσουν οι πολιτικές και οικονομικές αναστατώσεις στη Ευρώπη και τον κόσμο. Κανείς δεν αναλογίζεται ότι η χώρα μας έχει υποχρεώσεις με χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ. Επιστροφή στον «χιπισμό». Ζήσε το σήμερα και άσε το αύριο να περιμένει!
Δεν υπάρχουν σχόλια: