Κίνα και Τουρκία, βίοι παράλληλοι στις θάλασσες: Ο Ερντογάν δοκιμάζει τον Μητσοτάκη…


Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 

Την ώρα που η  Ελλάδα φλέγεται από τις πυρκαγιές η Τουρκία προωθεί μεθοδικά το σχέδιο της για την «γαλάζια πατρίδα», ενώ η δική μας γαλάζια πατρίδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Κύριε πρωθυπουργέ, ασχοληθείτε επειγόντως με την ΑΟΖ πριν είναι πολύ αργά. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ενώ φάνηκε στην αρχή ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήξερε που πατάει, σήμερα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει πορεία. Ετσι  δεν θέλησε να μπλέξει με την Τουρκία παραπέμποντας το ζήτημα  για αργότερα. Αυτό όμως είναι ένα τραγικό λάθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται να δοκιμάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν γνωρίζω εάν ο τελευταίος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση. 

Όπως έχω επανειλημμένα γράψει, οι Τούρκοι αντιγράφουν τους Κινέζους στην Μεσόγειο και πολύ φοβούμαι ότι δεν υπάρχει κανείς στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που να παρακολουθεί συστηματικά την παραβατική συμπεριφορά της Κίνας. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους Κινέζους και τους Τούρκους, που τους ακολουθούν κατά πόδας αντιγράφοντας τις μεθόδους της. 

Οι Κινέζοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τις ΑΟΖ πέντε γειτονικών τους κρατών και πολλές φορές έχουν φτάσει να παραβιάζουν και τα χωρικά τους ύδατα. Οι Τούρκοι μελετούν τις κινεζικές κινήσεις και παρακολουθούν κυρίως  τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα σκοτεινά σύννεφα συνεχίζουν να συσσωρεύονται πάνω από τον ορίζοντα της Σινικής Θάλασσας εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Κίνας απέναντι στις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δραστηριοποιούνται  στις ΑΟΖ των γειτονικών κρατών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.