Ο ταραχώδης... Σεπτέμβριος


Του Μωυσή Λίτση

Ο Αύγουστος δεν βγάζει ειδήσεις συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, ξύνοντας πολλές φορές το κεφάλι να κατεβάσουμε ιδέες για το πώς θα κλείσουμε τις σελίδες των εφημερίδων εν μέσω συνήθους αυγουστιάτικης πολιτικής και οικονομικής άπνοιας... Το αξίωμα βέβαια έχει πολλές φορές διαψευστεί, ωστόσο ο Αύγουστος δεν παύει να είναι ένας δύσκολος για τους δημοσιογράφους μήνας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η χθεσινή ωστόσο ημέρα επιφύλαξε μπαράζ ειδήσεων από τον διεθνή χώρο, προμηνύοντας ένα καυτό φθινόπωρο. Στην ειδησεογραφία δέσποσε η νέα απότομη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις υποτιθέμενες «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και αφορούν προϊόντα από smartphones μέχρι ρούχα, παιχνίδια και πληθώρα καταναλωτικών ειδών. Με τους νέους δασμούς δεν υπάρχει σχεδόν κινεζικό προϊόν που να εισάγεται στις ΗΠΑ χωρίς επιπλέον φόρους. Φυσικά η Κίνα αντέδρασε και απειλεί με τα δικά της αντίμετρα.
Η κίνηση Τραμπ αποσκοπεί στο να ανεβάσει την πίεση στο μάξιμουμ, καθώς οι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές συμφώνησαν προ ημερών στη Σαγκάη να ξανασυναντηθούν τον Σεπτέμβριο.
Την ώρα που μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ένας ακόμη εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται. Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν το μεταξύ τους ευνοϊκό καθεστώς όσον αφορά τις εξαγωγές, με τη Σεούλ να δηλώνει πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών με το Τόκιο.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επίσημα την απόσυρσή τους από τη συμφωνία του 1987 με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών. Η αμερικανική απόσυρση ενισχύει τους φόβους για νέα κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, με την Ευρώπη να μετατρέπεται ξανά σε πρώτη γραμμή του... μετώπου.

Τέλος, η επικράτηση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις αναπληρωματικές εκλογές στο Μπρέκον της Νότιας Ουαλίας ψαλιδίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μπόρις Τζόνσον, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το ενδεχόμενο αυτό, με τον σκληρό Brexiteer να έχει πάρει τα πάνω του στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα ακόμη κερασάκι στον ταραχώδη, όπως όλα δείχνουν, Σεπτέμβριο που έρχεται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.