Ο νέος πυρηνικός ανταγωνισμός: Οι ηγέτες διαχειρίζονται την απειλή λες και κάνουν μπίζνες…


Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ  

Την Παρασκευή συνέβη κάτι σημαντικό που επιδεινώνει την ανασφάλεια στον πλανήτη, αλλά φαίνεται ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων (INF). Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα για παραβίαση των όρων της Συνθήκης και είχε προειδοποιήσει πριν έξι μήνες ότι θα προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια αν η Ρωσία συνέχιζε τις παραβιάσεις. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική πρωτεύουσα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «τέχνασμα» την αμερικανική αποχώρηση, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την κατασκευή νέων πυραύλων μέσου βεληνεκούς με στόχο να αντιμετωπίσουν την κινεζική επιβουλή». Πριν δύο χρόνια (7 Ιουλίου 2017), 122 κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW), με όραμα να απαλλαγεί ο κόσμος από τα πυρηνικά. 

Οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να πάρουν καν μέρος στη διαδικασία, ισχυριζόμενες ότι η Συνθήκη δεν θα έχει καμιά επίπτωση στη μείωση του παγκόσμιου αποθέματος των δεκαπέντε περίπου χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών. Επομένως, το ψήφισμα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, κάτι που αποδείχθηκε στην πορεία του χρόνου, ενώ μέχρι στιγμής μόνο 23 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.