Λάμπρος Κατσώνης: Ο θρυλικός θαλασσομάχος


Κείμενο του Μιχαήλ Ντασκαγιάννη

Κατά την περίοδο 1788-1792, ο Λάμπρος Κατσώνης έφερε σε πέρας την αποστολή που τού είχαν αναθέσει οι Ρώσοι. Οι Τούρκοι, για να τον αντιμετωπίσουν, αναγκάστηκαν να διασπάσουν τον στόλο τους και να διατηρήσουν στο Αιγαίο ισχυρή ναυτική μοίρα, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα αποστέλλονταν στον Εύξεινο Πόντο, που ήταν και το κύριο θέατρο των ναυτικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ακόμη, το δέος και ο τρόμος που προκαλούσαν οι δυνάμεις του στους Οθωμανούς, υποχρέωσαν την Πύλη να ματαιώσει αποστολές στρατευμάτων της από τα μικρασιατικά παράλια στην Θράκη και από εκεί προς το ρωσικό μέτωπο.


Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες που πρόσφερε στο Ελληνικό έθνος ήταν ανεκτίμητες. Αν και τα σχέδια του για την απελευθέρωση τού Γένους ή έστω για την δημιουργία ενός μικρού νησιωτικού κράτους απέτυχαν εξαιτίας τών δυσμενών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, ωστόσο οι επιτυχίες του αναπτέρωσαν το ηθικό τών Ελλήνων και ενέπνευσαν την επόμενη γενιά, που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Ο Εμμανουήλ Ξάνθος αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ως στοιχείο ενθαρρυντικό για την ίδρυση τής Φιλικής Εταιρείας «τας νίκας τών θαλασσίων μας επί Λάμπρου Κατσώνη».


Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.