Μια λύση για την ΕΕ - Τσακίστε τον Ερντογάν εκεί που πονάει, τα αεροπλάνα του!


Γράφει ο Michael Rubin 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 και δεν κοίταξε πίσω. Ενώ οι Τούρκοι δήλωναν ότι το έπραξαν για να προστατεύσουν την τουρκική μειονότητα της Κύπρου, στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας αναθεώρησαν τα σχέδιά τους για ένωση του νησιού με την Ελλάδα. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η επακόλουθη δεύτερη εισβολή της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1974 δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια αρπαγή της γης ακολουθούμενη από μεθοδική εθνοκάθαρση. Σήμερα, υπάρχουν πλέον περισσότεροι εκτοπισμένοι Κύπριοι απ’ ότι Παλαιστίνιοι. Η Κύπρος, δεν είναι φυσικά η μοναδική περίπτωση αρπαγής εδάφους από την Τουρκία καθώς η τελευταία διεξήγαγε εθνοκάθαρση τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Η κρίση στην Κύπρο είναι από καιρό ξεχασμένη και σε μεγάλο βαθμό μια σύγκρουση που έχει «παγώσει». Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και άλλοι διπλωμάτες περιστασιακά διεξήγαγαν σχετικές συνομιλίες, αλλά η απροθυμία της μιας ή της άλλης πλευράς να αλλάξουν το status quo τελικά καταδίκαζε τις συνομιλίες σε κάθε γύρο. Το 1983, η βόρεια Κύπρου, με τις πλάτες της Τουρκίας, κήρυξε  την ανεξαρτησία της, μια κίνηση που δεν αναγνώρισε καμία χώρα διεθνώς εκτός της Τουρκίας.
Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και οι στενότεροι σύμμαχοι της Τουρκίας όπως η Σομαλία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία, καθώς και κάθε άλλο μέλος του ΟΗΕ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για δικαιώματα σε χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο και κατ 'επέκταση αναγνωρίζει ότι ολόκληρη η ΑΟΖ της Κύπρου ανήκει στην αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία και όχι στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Αποστέλλοντας πλοία σε κυπριακά ύδατα για να βάλει χέρι στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, η Τουρκία απλά επιδιώκει να κλέψει τους κυπριακούς πόρους για δική της χρήση. Ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επιδοθεί σε μια αντι-αποικιακή ρητορική, τώρα αποτελεί το πιο απροκάλυπτο παράδειγμα ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης του 21ου αιώνα.

Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι;

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι, τι θα κάνει η Ευρώπη γι 'αυτό; Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία και γι΄αυτό ο Ερντογάν ενθαρρύνεται όλο περισσότερο να εκμεταλλευτεί περισσότερους πόρους. Όμως, με κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνας που περνούν η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται κλέβοντας τα από την Κύπρο. Ίσως είναι καιρός οι ευρωπαϊκές χώρες και όσε άλλες επιδιώκουν να ενισχύσουν το κράτος δικαίου να βάλουν στο στόχαστρο τα τραπεζικά υπόλοιπα της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν έχει καταστήσει τον κρατικό τουρκικό αερομεταφορέα (Turkish Airlines) αιχμή των φιλοδοξιών του. Τα κρατικά ΜΜΕ χαίρονται για την αυξανόμενη εμβέλεια της αεροπορικής εταιρείας και ο Ερντογάν εγκαινίασε πρόσφατα ένα σημαντικό νέο αεροδρόμιο έξω από την Κωνσταντινούπολη για να φιλοξενήσει μεγαλύτερη εναέρια κυκλοφορία. Η αεροπορική εταιρεία προφανώς υποστηρίζει επίσης τις μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ερντογάν, όπως η παράνομη μεταφορά τουρκικών όπλων. Φυσικά, η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει επίσης τη σημαντική τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.
Ίσως, λοιπόν, η ΕΕ και οι ΗΠΑ να μπορέσουν να απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρνούμενοι στα αεροπλάνα των τουρκικών αερογραμμών να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά τους. Αν θέλει η τουρκική αεροπορική εταιρεία μπορεί να πετάει στη Σομαλία, στο Σουδάν, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Πακιστάν, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία της Τουρκίας σε μια εποχή που ο Ερντογάν επιδιώκει να την ενισχύσει κλέβοντας άλλα κράτη.
Η διπλωματία δεν έχει καταφέρει να επιλύσει το Κυπριακό εδώ και 45 χρόνια και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι θα γίνει αυτό τώρα. Ήρθε η ώρα η ΕΕ, αλλά και όσοι δεσμεύτηκαν για τη φιλελεύθερη τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να κάνει κάτι περισσότερο ώστε να δείξει στον Ερντογάν ότι ο κόσμος αρκετά ανέχτηκε τις λεηλασίας της Τουρκίας. Εάν το νέο αεροδρόμιο της Τουρκίας χάσει την κυκλοφορία και αν τα παραθαλάσσια θέρετρα στην Τουρκία και την κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο αδειάσουν; Ε, ας αδειάσουν. Η λύση είναι απλή: Αποσύρετε τα πλοία της Τουρκίας και τερματίστε την παράνομη κατοχή της Τουρκίας.

Πηγή: Washington Examiner, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.