Η Ρωσία θα λάβει μέτρα αντίδρασης εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα σχέδια της Μόσχας να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στην ανάπτυξη και τοποθέτηση πυραύλων εδάφους μεσαίας και μικρής εμβέλειας. Το υπουργείο διαμήνυσε ότι αν υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, η Ρωσία θα λάβει μέτρα αντίδρασης για την εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε την προηγούμενη δέσμευση της Μόσχας να μην αναπτύξει πυραύλους εκτός κι εάν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν τους δικούς τους πυραύλους και κάλεσε την Ουάσιγκτον να δώσει την ανάλογη εθελοντική υπόσχεση.
«Καλούμε και πάλι την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να ασκήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση και να συμμετάσχουν σε αυτό το μορατόριουμ, ενισχύοντας έτσι την προβλεψιμότητα στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προηγουμένως διατάξει το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και τη ρωσική αντικατασκοπεία να εξετάζουν τις αμερικανικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εξοπλισμών, που απαγορεύονταν με βάση τη Συνθήκη INF από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν στις 2 Αυγούστου.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει παρόμοια όπλα, όταν τα αποκτήσει, σε μέρη όπου δεν υπάρχουν αμερικανικοί πύραυλοι μικρής και μεσαίας εμβέλειας.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αρκεστεί στους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον για «ειρηνικές προθέσεις» και θα πρέπει να ανταποκριθεί αμοιβαία εάν πύραυλοι που μέχρι σήμερα απαγορεύονταν αναπτυχθούν και εγκατασταθούν από τις ΗΠΑ.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση της Συνθήκες INF και προειδοποίησε ότι μπορεί να οδηγήσει στην «επανέναρξη μιας ανεξέλεγκτης κούρσας εξοπλισμών».
Στις 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF. Η Μόσχα διαμήνυσε πως η Συνθήκη τερματίστηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.
«Η συνθήκη μεταξύ της ΕΣΣΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 8 Δεκεμβρίου 1987, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Πηγή: Σπούτνικ, μέσω infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια: