Ηχηρά λουκέτα στη βιομηχανία - Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με κοινό παρονομαστή


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ

Τρία ηχηρά λουκέτα συντάραξαν μέσα σε λίγες μέρες την ελληνική βιομηχανία, καταδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Δύο βιομηχανικές μονάδες με βαρύ όνομα και ιστορία στην Ελλάδα, όπως είναι αυτές της Frigoglass στην Πάτρα και της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ πρόσφατα και η ελαιουργική Μινέρβα, που διατηρεί τρία εργοστάσια σε Βοιωτία, Γιάννενα και Ανδραβίδα, βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για την πώλησή τους. 


Αν και οι τρεις περιπτώσεις είναι διαφορετικές μεταξύ τους, το αποτέλεσμα ήταν η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Συγκεκριμένα η Frigoglass διέκοψε την παραγωγή της στην Πάτρα στο πλαίσιο γενικότερων αναδιαρθρώσεων του ομίλου, ενώ η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική του ομίλου της Vivartia, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής του εβαπορέ «Γάλα Βλάχας» στο Πλατύ Ημαθίας ύστερα από 45 χρόνια λειτουργίας.
Στην απόφαση αυτή προχώρησε διότι αφενός η μονάδα είναι παλιά και το κόστος εκσυγχρονισμού της πολύ μεγάλο και αφετέρου οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος βρίσκονται εδώ και χρόνια σε φθίνουσα πορεία.



Πάντως η αλήθεια είναι ότι η Frigoglass προσπαθούσε εδώ και χρόνια να σώσει τη μονάδα της Πάτρας, αλλά το ότι συνέχιζε επί δέκα και πλέον χρόνια να είναι ζημιογόνος οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να την κλείσει οριστικά.
Σημειώνεται πως το εργοστάσιο ήταν το πρώτο του ομίλου και είχε εξελιχθεί σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων για τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη με βάση ένα πρόγραμμα ενίσχυσής του που είχε ξεκινήσει προ πενταετίας. Και τότε στελέχη του ομίλου έλεγαν ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το εργοστάσιο, με το οποίο υπήρχε και συναισθηματική σύνδεση της οικογένειας Δαυίδ, αφού ήταν το πρώτο του ομίλου, να παραμείνει σε λειτουργία και να διασωθούν και οι 80 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που είχε πληγεί σημαντικά απ’ την κρίση.

Ωστόσο αυτές οι προσπάθειες πλέον τερματίζονται, αφού «οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τελικώς, δεν κατέστησαν ανταγωνιστική την ελληνική παραγωγική μονάδα του ομίλου».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, η Frigoglass δηλώνει ότι «αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή στήριξή» τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα «προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ομίλου».

Η περίπτωση της Μινέρβα

Σε αναζήτηση αγοραστών για την πώληση της Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τα τελευταία 42 χρόνια, βρίσκεται ο μητρικός όμιλος PZ Cussons. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο όμιλος, σε συνεργασία με γνωστό συμβουλευτικό οίκο, έχει καταρτίσει τη λίστα των υποψήφιων αγοραστών που περνούν στην επόμενη φάση. Πρόκειται για τέσσερις εταιρείες, κυρίως ελληνικές.



Αν και η Μινέρβα δεν θεωρείται προβληματική επιχείρηση, καθώς δεν έχει ζημίες, ο όμιλος πήρε την απόφαση της αποεπένδυσης καθώς τα προϊόντα που παράγει (λάδι, τυρί κ.λπ.) δεν βρίσκονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του, ο οποίος περιλαμβάνει είδη προσωπικής φροντίδας και άλλα αγαθά που δεν ανήκουν στην κατηγορία τροφίμων.
Η διαδικασία πώλησης έχει αρχίσει εδώ και περίπου δύο μήνες και το τίμημα που φέρεται να ζητείται για το σύνολο της δραστηριότητας της Μινέρβα είναι περί τα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για υψηλό τίμημα, καθώς το περιθώριο κέρδους της εταιρείας είναι χαμηλό, η εξαγωγική της δραστηριότητα συγκριτικά με ομοειδείς επιχειρήσεις χαμηλή, ενώ διαθέτει πολλούς κωδικούς προϊόντων, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους.



Βάσει της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής έκθεσης που αφορούσε τη χρήση 1.6.2017 - 31.5.2018, οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 12% του συνολικού τζίρου και το καθαρό περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 0,6%.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, σε επόμενη φάση, να μην μεταβιβαστεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της Μινέρβα σε έναν αγοραστή, αλλά να «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε μεν από την επεξεργασία και την τυποποίηση ελαιολάδου, αλλά παράγει μέχρι και τυροκομικά και, τα τελευταία χρόνια, ξίδι. Άγνωστο, βεβαίως, παραμένει και το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία. 
Εάν, πάντως, το σύνολο της Μινέρβα καταλήξει σε έναν αγοραστή, τότε τα δεδομένα στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, θα μεταβληθούν σημαντικά.



Η Μινέρβα, όπως αναφέρεται και παραπάνω, διαθέτει από πέρυσι τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος. Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξιδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξιδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Στην εταιρεία απασχολούνταν 193 άτομα στις 31 Μαΐου 2018.

Κλείνουν σωρηδόν

Είναι γεγονός πάντως ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις λουκέτων ή «αποεπενδύσεων» στη βιομηχανία δεν έπεσαν σας «κεραυνός εν αιθρία» στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία χρόνια η λίστα των μεταποιητικών μονάδων που «κατεβάζουν ρολά» στη χώρα μας έχει μεγαλώσει επικίνδυνα. Μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγους μήνες δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα η HIG αποφάσισε το κλείσιμο εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη.



Μεγάλα χτυπήματα έχει δεχτεί και ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας. Το κλείσιμο του εργοστασίου φρέσκου γάλακτος της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο διαδέχτηκε το λουκέτο που έβαλε η Froneri Eλλάς Παγωτό Α.Ε. στο εργοστάσιο παραγωγής στον Ταύρο. Πρόκειται για εργοστάσιο που απέκτησε η Froneri από τη Nestle, με την τελευταία να το αγοράζει από τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού.
Επίσης, η Pepsico πούλησε τη μονάδα της στα Οινόφυτα, αλλά και τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί. Πριν από περίπου έναν μήνα η εταιρεία Upfield (ελέγχεται από το fund ΚΚΡ), που εξαγόρασε από την Ελαΐς - Unilever τον κλάδο μαργαρινών και ελαιολάδου και το ιστορικό εργοστάσιο στην Πειραιώς, γνωστοποίησε ότι σταματά την παραγωγή του ΒΙΤΑΜ Soft στην Ελλάδα. Μέσα στην κρίση ο ιταλικός όμιλος Bolton Group αποφάσισε την απεμπλοκή του από τη Softex και η ContiTech από τον Ιμάντα στον Βόλο. 



Αν κάποιος παρακολουθήσει και τους δείκτες που δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα η ΕΛΣΤΑΤ για να αποτυπώσει την κατάσταση στην εγχώρια βιομηχανία, θα διαπιστώσει ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη διαρκή συρρίκνωση του κλάδου. Ήδη τον Μάρτιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) κινήθηκε χαμηλότερα από τα επίπεδα του περυσινού Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.