Σήμερα τα εντάλματα, αύριο ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία;


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Μικρά σταθερά βήματα-μέτρα υιοθετεί η Λευκωσία με στόχο να προκαλέσει ζημιά στην Τουρκία από τη συνεχιζόμενη παρουσίαση γεωτρύπανου της στην κυπριακή ΑΟΖ. Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα για κυρώσεις στην Τουρκία, είναι προφανές ότι γίνονται παράλληλες κινήσεις, που ενισχύουν τις αποτρεπτικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούν το θέμα ανοικτό.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Όπως είναι γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει περίπου 25 εντάλματα σύλληψης για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητή» και αξιωματούχους εταιρειών που συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Σημειώνεται πως πέραν από Τούρκους, εντάλματα αφορούν και υπηκόους άλλων κρατών, όπως Εγγλέζους.
Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή της Λευκωσίας έπιασε τόπο κι αυτό προκύπτει και από την αντίδραση της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν αντιδρώντας στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έχει εξαγγείλει αντίποινα ενώ εξαπολύει καθημερινά απειλές. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η μετάβαση κάποιου από εκείνους για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε τρίτη χώρα και να συλληφθεί. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί αναστάτωση στους επηρεαζόμενους, που αισθάνονται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον «Πορθητή».

Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με ποινές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και/ή πέντε χρόνια φυλάκιση. Συνεπώς το κόστος είναι μεγάλο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχυρή νομική βάση για να καταδικάσει την κατοχική Τουρκία, η οποία παρανόμως διεκδικεί τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ ενώ ταυτόχρονα έχει εγκαταστήσει το γεωτρύπανο «Πορθητής». Η θέση της Λευκωσίας έχει ενισχυθεί και από τον Βρετανό εμπειρογνώμονα σε θέματα διεθνούς δικαίου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Vaughan Lowe. Ο Βρετανός καθηγητής τεκμηριωμένα ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την υπάρχουσα νομολογία και τη σωστή ερμηνεία του δικαίου.

Θίγεται και η ΕΕ, δικαιολογούνται κυρώσεις

Είναι πάντως σαφές πως οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν παραβιάζουν μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ΕΕ. Χάρτης της ΕΕ παρουσιάζει τα θαλάσσια της ύδατα της να ξεκινούν από τη Σκανδιναβία και να φθάνουν μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Συνεπώς, η παρουσία του «Πορθητή» παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά ύδατα, προσπαθεί να τα αλλάξει και παραβιάζει τα διεθνή δεδομένα.
Σημειώνεται συναφώς ότι οι δραστηριότητες εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται βάσει νομοθεσίας της ΕΕ, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου τκαι του Δικαίου της Θάλασσας. Κι αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει ούτε η κατοχική Τουρκία. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος έχει δίκαιο. Αυτό το έχουμε με το μέρος μας. Εκείνο που προέχει είναι να βρεθούν μηχανισμοί και εργαλεία ανατροπής των τετελεσμένων που επιβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία.
Αυτό μπορεί να γίνει και με μικρά βήματα, μέτρα αλλά πρωτίστως με κυρώσεις που μπορεί να επιβάλλει η ΕΕ. Όπως έπραξε και στην περίπτωση της Ρωσίας για την Ουκρανία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και σαφώς και θα πρέπει να τύχει καλύτερης μεταχείρισης από τους εταίρους της συγκριτικά με τη μεταχείριση που είχε η Ουκρανία, δηλαδή το γεγονός ότι για χάρη της η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.