Τα «θα» των δύο μονομάχων – Προεκλογικές υποσχέσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Γράφει η ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA

Ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και μαζί με αυτή ξεκίνησε και η δίχως τέλος παροχολογία των κομμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Το ρεσιτάλ παροχών και υποσχέσεων ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, ο οποίος υποσχέθηκε σχεδόν τα πάντα σε όλους!!! 
Ξεκίνησε με το μήνυμα ότι η πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια πολιτική συμβιβασμού υπό το κράτος των εκβιασμών των δανειστών, και πλέον – με την έξοδο από τα μνημόνια – το κυβερνών κόμμα θα ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική πολιτική. 

Θα μας… εξασφαλίσει

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία το οποίο περιλαμβάνει:
•    Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα. Από την 1η Φεβρουαρίου, μετά την αύξηση κατά 11%, κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. 
•    Θωράκιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τόσο στην τήρηση των ωραρίων εργασίας όσο και στην εφαρμογή του νέου, αυστηρότερου πλαισίου των απολύσεων, που απαιτεί πλέον αιτιολόγηση από την πλευρά του εργοδότη.
•    Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στα ίδια επίπεδα και μειώσεις των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
•    Ισχυρά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, ώστε μέχρι το 2023 να δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Ήδη από το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας.
•    Καμία αλλαγή στον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νόμο, ο οποίος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη «σιγουριά» του ασφαλιστικού συστήματος. Στο σημείο αυτό θα τονίσει τους κινδύνους από τους πειραματισμούς που προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τη συμμετοχή των ιδιωτών στη δημόσια ασφάλιση.
•    Ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα εγγυάται την προστασία των αδύναμων, τόσο ως προς την πρόσβασή τους στη νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και στην εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, με τη χορήγηση επιδομάτων όπως το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου κ.λπ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή), για μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, καθώς και μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

«Υλοποιούμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων – διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων μέχρι το 2025. Την ίδια ώρα διευρύνουμε το σχέδιο δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών – αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.



Αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15 δισ. για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετία.
Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος.
Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση “Δίκη χωρίς Χαρτί” μέχρι το 2021».



Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρξει:
1.    Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
2.    Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.
3.    Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
4.    Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών.
5.    Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
6.    Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.
Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη μέσω της Πράσινης Ανάπτυξης (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και για επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό ξένων άμεσων επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

Τα «θα» του Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά την παραχολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή ξεκινά με το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης στο Ελληνικό μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης, ενώ φαίνεται να έχει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη, τους οποίους θέλει να τους πετύχει με μια φιλική για επενδύσεις φορολογική πολιτική, με περιορισμό τη φορολόγησης των κερδών των εταιριών από το σημερινό 28% σε 20% εντός δύο ετών. Την ίδια ώρα τα μερίσματα θα φορολογηθούν με 5% έναντι 10%.
Ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί κατά 30% εντός δύο ετών. 



Σε ό,τι αφορά τους σημαντικότερους συντελεστές ΦΠΑ, ο αρχηγός της Ν.Δ. υπόσχεται να τους μειώσει από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%». 
Στόχος κατά τη διακυβέρνησή του είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να ξεπεράσει, αν είναι δυνατόν, το 4% ετησίως και έτσι, με τα υψηλά πλεονασμάτα που θα έχουν επιτευχθεί, να μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 



Στο πρόγραμμά του έχει την προώθηση στα συμφωνηθέντα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων καθώς και άμεση μείωση των φόρων και θεσμοθέτηση εμπρόθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. 
Στα σχέδια της Ν.Δ. είναι επίσης η άμεση επανεκκίνηση της επένδυσης για τον χρυσό στις Σκουριές της Χαλκιδικής αλλά και η πλήρης ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.
Βασικές προτεραιότητες της Ν.Δ. είναι να βγουν σε διαγωνισμό και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να περάσουν σε ιδιώτες, αλλά και η περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΠΑ! 



Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθούν τα μεγάλα οδικά δίκτυα και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, της Ιονίας Οδού και των λοιπών μεγάλων οδικών αξόνων.

Χτύπημα στη γραφειοκρατία

Σχεδιάζει άμεσο χτύπημα της γραφειοκρατίας με συγκεκριμένα εργαλεία, όπως:
1.    Η ηλεκτρονική υπογραφή που θα καθιερωθεί για πολίτες και επιχειρήσεις για να πάψουν να ταλαιπωρούνται από γραφείο σε γραφείο.
2.    Κλειστές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων που θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. 
3.    Η δεσμευτικά γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

Δάνεια και ελαφρύνσεις

Σχέδιό (!) για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
Η Ν.Δ. έχει παρουσιάσει τις προτάσεις με βασικό άξονα τη «δεύτερη ευκαιρία», αλλά και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Η Ν.Δ. επιμένει ότι οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ότι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των αποταμιευτών και των τραπεζών). 
•    Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στον χαμηλό συντελεστή.
•    Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος.
•    Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
•    Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων.
•    Αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
•    Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο 1 δισ. ευρώ ετησίως για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
•    Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ. ευρώ και διπλασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.