Όταν οι τενεκέδες με τυρί γίνονται έργα τέχνης
Οι τενεκέδες από το τυρί είναι ένα υλικό που συνήθως καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να τους μετατρέψει σε καμβά ζωγραφικής και να εκφραστεί επάνω τους δημιουργικά;
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Ποιος θα μπορούσε να φυτέψει μέσα στους τενεκέδες πολύχρωμα λουλούδια, σκορπίζοντάς τους στους δρόμους ενός παραδοσιακού χωριού και στήνοντας με τον τρόπο αυτό μία πρωτότυπη ανοιχτή γκαλερί;
Η συγκεκριμένη ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» σε έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Χαλκιδικής, γεμάτο με πλακόστρωτα καλντερίμια, που σφύζει από ζωή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, την Άφυτο.
Εμπνευστής ήταν ο γλύπτης και πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Βασίλης Παυλής, ο οποίος κάνοντας ένα «ταξίδι» πίσω στο χρόνο θυμήθηκε τις γιαγιάδες του χωριού που δεν πετούσαν τους τενεκέδες από το τυρί, αλλά τους μετέτρεπαν σε γλάστρες φυτεύοντας, με ιδιαίτερο μεράκι, λουλούδια της αρεσκείας τους.
Από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα, ακολούθησε η υλοποίησή της. Ο κ. Παυλής επικοινώνησε τόσο με καλλιτέχνες σε ολόκληρη τη χώρα, για να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, όσο και με μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων που λαχταρούσαν να δημιουργήσουν πάνω σε έναν τόσο ξεχωριστό καμβά.
«Ήθελα να επαναφέρω την παραδοσιακή γλάστρα, αυτή των γιαγιάδων μας, που φύτευαν λουλούδια, και ιδίως μέσα στην Άφυτο γιατί είναι ξεχωριστός τόπος. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκα σε φίλους ζωγράφους και σε σχολεία που ανταποκρίθηκαν άμεσα και μάλιστα με θέρμη», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παυλής.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε λίγο μετά το νέο έτος κράτησε περίπου πέντε μήνες και μέσα σε αυτό το διάστημα 110 ζωγράφοι από όλη την Ελλάδα και περίπου 170 παιδιά δημιούργησαν περισσότερα από 300 έργα στους τενεκέδες τυριού αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κι εφόσον δεν υπήρχε κανένας περιορισμός για τους καλλιτέχνες και τους μαθητές επέλεξαν -μεταξύ άλλων- να μεταφέρουν εικόνες από τη θάλασσα, γοργόνες, δειλινά, ανεμόμυλους και ηλιοτρόπια.
«Δημιουργήθηκε μια Ομάδα Εθελοντών στην Άφυτο και αφού αποκτήσαμε πρώτα εμείς την τεχνογνωσία, αρχίσαμε να ενημερώνουμε τους καλλιτέχνες και τα σχολείαγια τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Αρχικά, τους λέγαμε πού μπορούν να βρουν τους τενεκέδες, φυσικά να τους ασταρώσουν για να μη χαλάσουν και αφού τους ζωγράφιζαν, μας τους έστελναν ταχυδρομικά και τέλος φυτεύτηκαν τα λουλούδια», πρόσθεσε ο γλύπτης.
Η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα ήταν μεγάλη, ενώ ανάλογος ήταν και ο ενθουσιασμός για το τελικό αποτέλεσμα, στο οποίο συνέβαλε σημαντικά και ο νυν πρόεδρος της κοινότητας, Λεωνίδας Παπαβασιλείου.
Πλέον, όλα αυτά τα έργα τέχνης μπορεί να τα θαυμάσει κάποιος επισκέπτης, περπατώντας στα καλντερίμια της Αφύτου, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Στην ουσία είναι μια ανοιχτή γκαλερί καθώς τα έργα έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία και σε όλους τους δρόμους, ανά ζωγράφο και εργαστήριο, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να τα απολαμβάνουν και να τα φωτογραφίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παράλληλα, είναι ένας τρόπος να προωθηθεί η σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας με τον πιο ξεχωριστό τρόπο πως κανένα αντικείμενο δεν είναι για πέταμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: