Στον αστερισμό της… "καφετέριας"

Η έκθεση της Eurostat για το 2018 είναι καταπέλτης για την Ελλάδα και την Ιταλία. Και οι δύο αυτές χώρες αργοπεθαίνουν αλλά κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται. Ούτε η βάναυση πραγματικότητα. Η έκθεση της Eurostat για το 2018 είναι καταπέλτης για την Ελλάδα και την Ιταλία. Και οι δύο αυτές χώρες αργοπεθαίνουν αλλά κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν.

Στην Ελλάδα της προεκλογικής περιόδου, ένας στους τέσσερις νέους ανθρώπους ούτε δουλεύει, ούτε και εκπαιδεύεται. Απλά δεν ενσωματώνεται σε κανένα επίπεδο της ενεργητικής κοινωνίας. Στις νέες γυναίκες το ποσοστό είναι εφιαλτικό και ξεπερνά το 30%.

Στους νέους άνδρες το ποσοστό είναι απογοητευτικό και φθάνει το 20%. Η Ελλάδα αδυνατεί να δώσει μάχιμο ρόλο στους νέους της. Η Ιταλία επίσης. Εκεί τα ποσοστά είναι ακόμη χειρότερα. Και οι δύο χώρες είναι τελευταίες στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα.

Για να υπάρχει σύγκριση αναφέρεται πως στη Σουηδία μόνον το 8% των νέων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης. Ακολουθεί η Ολλανδία. Ο ευρωπαϊκός βορράς, οι αποκαλούμενοι αυτάρεσκα «Κουτόφραγκοι», έχουν εδώ και καιρό λάβει τα μέτρα τους και έχουν εφαρμόσει πολιτικές.

Αναγνωρίζουν πως μία κοινωνία της οποίας το 25% των νέων της ανθρώπων βρίσκεται εκτός βασικών παραγωγικών ή εκπαιδευτικών δομών, είναι καταδικασμένη σε παρακμή. 

Ενδεχομένως, αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να ήταν η βασική ενασχόληση των κομματικών ηγεσιών. Με αντιπαράθεση επί προγραμμάτων και εφαρμόσιμων πολιτικών. Με την ακριβή κοστολόγηση μέτρων. Με αξιολόγηση διεθνών πρακτικών. Με λεπτομερή απαρίθμηση – ανάλυση προγραμμάτων απασχόλησης και διά βίου εκπαίδευσης. Με συνεχείς αναφορές στα MME.

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Αλλά ποιος τους δίνει σημασία. Η εξουσία είναι αυτοσκοπός. Η Πολιτική όχημα. Και οι Πολιτικοί απλοί διαχειριστές της αυταρέσκειάς τους. Και ας γεμίζουν οι καφετέριες νυχθημερόν με νέους ανθρώπους άεργους, άνεργους και ανεκπαίδευτους, βορά στους μηχανισμούς ανακύκλωσης της παρακμής για ιδιοτελείς σκοπούς. 

Μιλάμε για νέους ηλικίας 20 έως 34 ετών για να εξηγούμεθα. Το άνθος κάθε κοινωνίας, η σπονδυλική στήλη κάθε παραγωγικού ιστού σε μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της. Αν κάποιος προσθέσει και τις εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες που ήδη μετανάστευσαν τότε έχουμε την πλήρη εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.