Το «είμαι Κύπριος» του Γιούνκερ δεν θα σταματήσει τον «Πορθητή»


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η Λευκωσία έθεσε τον πήχη ψηλά; Έθεσε υπερβολικές απαιτήσεις για να αντιμετωπιστεί συλλογικά από την ΕΕ η τουρκική επιθετικότητα; Είναι κράτος-μέλος και δεν θα μπορούσε να στραφεί αλλού πλην της ΕΕ. Και τούτο έπραξε.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Με τη συμβολή της Ελλάδος, στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους εταίρους μας για τη νέα εισβολή της Τουρκίας, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Υπέδειξε με νόημα πως η ΕΕ στο παρελθόν είχε λάβει αποφάσεις για χώρες που δεν είναι μέλη της, παραπέμποντας προφανώς στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία. Κυρώσεις που ανανεώνονται κάθε έξι μήνες.

Η Λευκωσία ζήτησε το αυτονόητο. Πήρε φραστική στήριξη ενώ η ΕΕ θα παρακολουθεί, όπως ειπώθηκε, τις εξελίξεις και θα επανέλθει. Το σκηνικό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Πρώτα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε: «Είμαι Κύπριος». Εννοούσε προφανώς ότι συμπαραστέκεται στην Κύπρο. Βολική ατάκα, που χρησιμοποιείται συχνά στην ΕΕ!
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας μετά τη σύνοδο εκ μέρους των κρατών-μελών, είπε πως «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της». Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά». Αυτά! Και αναμένουμε τη συνέχεια. Όταν, όμως, γίνει η γεώτρηση από τον «Πορθητή» η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Την ίδια ώρα, o Ερντογάν ενθαρρύνει τον τουρκικό στρατό να επαναλάβει αυτά που έπραξε στο παρελθόν στην Κύπρο, αλλά κι αλλού. Η αποστολή του «Πορθητή» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι μια σοβαρή και κρίσιμη εξέλιξη, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από κανένα. Όταν η ΕΕ δηλώνει πως επενδύει στη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου προφανώς και θα πρέπει να το εννοεί και στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.