Αποζημίωση για ζημιές που προκαλεί η ΕΕ - Δηλώσεις σε διεθνή ΜΜΕ


Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Το άρθρο 43 παρ.1 του Χάρτου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε αναφέρει τα εξής:”Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αποκατάσταση εκ μέρους της Ένωσης της ζημίας που του προξένησαν τα θεσμικά όργανα ή οι υπάλληλοι της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα δίκαια των κρατών μελών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

”Την 12ην Ιανουαρίου 2019,επικαλέσθηκα το άρθρο αυτό και η επιστολή επίκλησης ήταν συνημμένη σε επιστολή που απηύθυνα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.Ζήτησα αποζημίωση για την μείωση της σύνταξης μου κατά 60%.


Στην επιστολή μου προς τον Juncker,περιγράφω με λεπτομέρεια την τραγική κατάσταση της Ελλάδος και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται εκεί εξ’αιτίας των μέτρων λιτότητος που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε και τους δανειστές.Γίνεται αναφορά για την προτεραιότητα που δίνει η .Ε.Ε στον τραπεζικό τομέα ενώ αγνοεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.Αναφέρω επίσης ότι το αίτημα μου θα απορριφθεί και του δίνω τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την απόρριψη του. Ειδικότερα, αναφέρω ότι θα μου λεχθεί ότι τα Μνημόνια δεν αποτελούν πράξεις της Ε.Ε.,αλλά διμερείς πράξεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της.Κατά συνέπεια το δίκαιο της Ε.Ε. δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην περίπτωση μου και το άρθρο 41π3 δεν ισχύει.Η απάντηση μου σ’αυτό ,θα είναι ότι δεν είναι σωστό η Ε.Ε να χρησιμοποιεί νομικά τεχνάσματα για να αποφύγει την εφαρμογή άρθρων της Συνθήκης. 



Στην συνέχεια η επιστολή αναφέρει ότι θα μου λεχθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση παρομοίων υποθέσεων.Η απάντηση μου σ’αυτό θα ήταν ότι δεν διαθέτω τα οικονομικά μέσα να προσφύγω στο Δικαστήριο και θα πρότεινα ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στην επιστολή αναφέρω επίσης ότι θα μου λεχθεί ότι φταίει η Ελληνική Κυβέρνηση για την μείωση της σύνταξης μου κατά 60% οπότε η απάντηση σε αυτό θα ήταν ότι εάν η Ε.Ε δεν υποχρέωνε την Eλληνική κυβέρνηση να επιβάλλει ανάλογα μέτρα,δεν θα ελαμβάνοντο τότε.


Η επιστολή επίκλησης του άρθρου 41π.3 περιέχει τις τεχνικές αποδείξεις του αιτήματος μου καθώς επίσης αναφορά των δηλώσεων αξιωματούχων της Ε.Ε όπου παραδέχονται τα σφάλματα που έγιναν για την Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρεται η δήλωση του πρώην προέδρου του Eurogroup J.Dijjsebloem στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Τα Νέα” στις 27 Αυγούστου 2018 κατά την οποίαν παραδέχθηκε ότι έγιναν σφάλματα από τους Ευρωπαίους στην διαχείριση της ελληνικής κρίσεως,αναφέροντας ότι στην αρχή πειραματιζόντουσαν και τους χρειάσθηκε τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσεως.


Ανέφερε ότι μία διαφορετική πολιτική θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί στην Ελλάδα και ότι τα προγράμματα ήσαν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους πολύ δύσκολη..Το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Moscovisi αναφέρει τα εξής στο μπλογκ του της 20 Αυγούστου 2018:”Λάθη 'εγιναν-στήν Αθήνα,Βρυξέλλες,Βερολίνο και Ουάσιγκτον τα οποία αδικαιολογήτως παρέτειναν την κρίση.Υποεκτιμήσαμε την καταστρεπτική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα όταν άρχισε όλο αυτό.

Αυτό που φάνηκε στην αρχή να είναι μια απλή κρίση προϋπολογισμού ,στην πραγματικότητα υπήρξε μια βαθειά κρίση του Ελληνικού κράτους και της οικονομίας. Ήταν τόσο βαθειά που χρειάσθηκαν μερικά χρόνια για να γίνει σωστή εκτίμηση.Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός των τριών προγραμμάτων βοηθείας υπήρξε ατελής…...Τέλος δεν θα ξεχάσω τον ρόλο των θεσμών που ειχαν την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων.Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,της ΕΚΤ,του ΔΝΤ και αργότερα του ESM δεν ήταν πάντοτε εύκολη.Η οικονομική εμπειρία του ΔΝΤ ήταν αρχικά απαραίτητη και χρήσιμη..


Αλλά ορισμένες θέσεις υπήρξαν πολύ βίαιες και προσωπικές,δημιούργησαν ένταση με τους Έλληνες,και ακόμα οδήγησαν το Eurogroup να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις ,που κατά την γνώμη μου ήσαν πολύ σκληρές,ιδίως για τις συντάξεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019. Οκτώ χρόνια κρίσεως είναι πάρα πολλά.Οι πολιτικοί φέρουν κάποια ευθύνη και εγώ δέχομαι την μερίδα που μου ανήκει……….Πρέπει να αναγνωρισθεί ότι μερικές φορές τα μέτρα ήσαν διεισδυτικά και ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι είχαν κύρια επίδραση στην διαδικασία………….Ήταν πάντως το Eurogroup που ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις,χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο..Και εγώ ένοιωθα αμηχανία όταν αποφασίζαμε πίσω από κλειστές πόρτες για την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων.Το είπα πέρυσι και το λέω πάλι σήμερα.Πρόκειται για δημοκρατικό σκάνδαλο. Όχι επειδή οι Υπουργοί έδρασαν με κακή θέληση αλλά επειδή δεν ήσαν πλήρως πληροφορημένοι η επειδή δεν είχαν συγκεκριμένη εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.”


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την συστημένη επιστολή μου προς τον Πρόεδρον της στις 17 Ιανουαρίου 2019. Στις 27 Φεβρουαρίου έστειλα ένα μαιλ στον Michael Shotter,μέλος του Γραφείου του Προέδρου,με όλη την προηγούμενη αλληλογραφία ζητώντας μία απάντηση. Έκτοτε δεν έχω λάβει καμία απάντηση..Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 17 της Συνθήκης αναφέρει ότι η Επιτροπή θα διασφαλίσει την εφαρμογή των Συνθηκών.

Αποτελεί όνειδος για την Επιτροπή να μην απαντάει σε αιτήματα με τα οποία επισήμως ζητείται η εφαρμογή άρθρων της συνθήκης από πολίτες της Ε.Ε ,να τα αγνοεί και να παραβιάζει έτσι τις Συνθήκες που η ίδια είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει.Συνεπώς η αύξηση της αγανάκτησης -που παρουσιάζεται σαν λαϊκισμός- του Ευρωπαϊκού λαού,είναι και αποτέλεσμα της παραβίασης από την Ε.Ε. των Συνθηκών της.Εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών ,θα πρέπει δοθεί προτίμηση για να εκλεγούν πολιτικά κόμματα που δεν υπήρξαν ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελπίδα ότι το ανανεωμένο κοινοβούλιο να υποχρεώσει τα άλλα θεσμικά όργανα να σεβασθούν τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης.

8.5.19


Άρθρο του Πρέσβη επί τιμή Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στην Εφημερίδα τησ Λισσαβώνας Diario Noticias ( το κείμενο στα πορτογαλικά εδώ )

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Δηλώσεις σε γερμανούς δημοσιογράφους





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.