Συμμαχία Τραμπ με Ορμπαν


Τραμπ και Ορμπαν στον Λευκό Οίκο με την ίδια ατζέντα και συμφωνία για πιο στενή συνεργασία
Από τη Νεκταρία Καρακώστα
Kολυμπώντας στα ίδια ιδεολογικά νερά, που προσδιορίζονται από πατριωτικά, εθνικιστικά αισθήματα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον - στην πρώτη επίσκεψη Ούγγρου πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο εδώ και 14 χρόνια. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ορμπαν και Τραμπ έχουν αρκετά κοινά: μοιράζονται το ίδιο πατριωτικό δόγμα («Πρώτα η Ουγγαρία» το σύνθημα του Ορμπαν, «Πρώτα οι ΗΠΑ» το μότο του Τραμπ), τον δικαιολογημένο σκεπτικισμό απέναντι στους διεθνείς θεσμούς αλλά και την ίδια σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση. 
«Εχει κάνει πολλή δουλειά στο θέμα της μετανάστευσης» είπε ο Τραμπ υποδεχόμενος τον Ορμπαν στο Οβάλ Γραφείο. Ενώ πρόσθεσε πως «είναι σκληρός αλλά αξιοσέβαστος».

Εμπόριο, ενεργειακά θέματα και πωλήσεις όπλων (συγκεκριμένα αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς αλλά και μαχητικών αεροσκαφών) βρέθηκαν στο «μενού» της επίσκεψης του ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στον Λευκό Οίκο, που αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο νατοϊκών συμμάχων. 

Η συνάντηση ήρθε και σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό timing για τον Ούγγρο πρωθυπουργό: λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν άνοδο. 

Ο Ορμπαν, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας από το 2010, είχε επιδεικτικά «αγνοηθεί» από τον 47ο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας του γεγονός ότι προκαλούσε συχνά με τις πράξεις και τη ρητορική του την Ευρώπη. Η θερμή υποστήριξη που επιφύλαξε ο Ορμπαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ομιλία Τραμπ ενώπιον του ΝΑΤΟ, στην οποία είχε ταχθεί κατά της «παγκοσμιοποίησης» (τότε ο Ορμπαν είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «προσωπικότητα» του εθνικιστικού κινήματος), επέτρεψε την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Ουγγαρίας. 

Μοναδικό «αγκάθι» στις ουγγροαμερικανικές σχέσεις, οι πολύ στενές σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, κάτι για το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε την Ουγγαρία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.