Βενεζουέλα: Η οργανωμένη κατάρρευση της PDVSA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά της PDVSA, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, το "καθεστώς Μαδούρο" τη χρησιμοποιούσε για να "ελέγχει, χειραγωγήσει και να κλέβει το λαό της Βενεζουέλας".

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Με το «να χειραγωγήσει το λαό» πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία ανακατάνειμε τα κέρδη της PDVSA στους φτωχούς της χώρας.
Από τώρα και στο εξής, οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονται να πληρώνουν το βενεζουελανικό πετρέλαιο στις συνταγματικές αρχές. Πρέπει να το καταβάλουν στον αυτοανακηρυγμένο «προσωρινό πρόεδρο», Juan Guaidó.
Παράπλευρη συνέπεια αυτού του μέτρου: η εταιρεία Citgo, αμερικανική θυγατρική της PDVSA, δεν θα μπορεί πλέον να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ρωσική εταιρεία Rosneft. Συνεπώς, η τελευταία θα μπορούσε να κατασχέσει τα τρία διυλιστήρια και αγωγούς της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αντιταχθεί για "λόγο εθνικής ασφάλειας".
Από της ίδρυσής της το 1976, το προσωπικό της PDVSA έζησε χωριστά από τους υπόλοιπους Βενεζουελάνους, τα μάτια κατευθυνόμενα προς την Ουάσινγκτον. Πάντα ήταν εντελώς αντίθετο στους Μπολιβάρους.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Hugo Chávez, η παραγωγή της PDVSA είχε μειωθεί, αλλά τα κέρδη της είχαν αυξηθεί. Το κράτος, που επιθυμούσε να διαθέτει προσαρμοσμένα διυλιστήρια για το πετρέλαιο σχιστόλιθου που μόλις είχε ανακαλυφθεί, δεν βιαζόταν να επενδύσει στην κατασκευή τους: ο πρόεδρος Τσάβες φοβούταν ότι θα ώθησαν τις ΗΠΑ να εισβάλουν στη χώρα. Υπό τη προεδρία του Nicolas Maduro, διάφορα σκάνδαλα συνέχισαν να αποδυναμώνουν τη PDVSA.Η διοικητική της ομάδα εξέτρεψε τεράστια ποσά και τα μετέφερε στην Ανδόρα, πριν ανακαλυφθεί η λεηλασία και διώχθηκαν οι εγκληματίες. Επί του παρόντος, πολλοί εργαζόμενοι της δημόσιας επιχείρησης, υποστηρίζουν το πραξικόπημα του Juan Guaidó και δεν πηγαίνουν πλέον στην εργασία τους, έτσι ώστε η παραγωγή να έχει πέσει στο ένα πέμπτο των ικανοτήτων της.
Μετάφραση 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.