Με ανασχηματισμό άρχισε την άλωση του κέντρου ο Τσίπρας
Η παρουσία προσώπων από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ και τον χλευασμό της ΝΔ, δείχνει ωστόσο ότι το Μαξίμου έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο προσέλκυσης στελεχών της Κεντροαριστεράς.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Το είχε εξαγγείλει άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν, τον περασμένο μήνα, με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής απηύθυνε προσκλητήριο σε απενεργοποιημένα στελέχη της κεντροαριστεράς, ενόψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.
Στον ανασχηματισμό, που ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τον Θάνο Μωραϊτη και τον Άγγελο Τόλκα, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν θεωρηθεί στο παρελθόν «παιδιά» του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι πληροφορίες ήθελαν βέβαια πιο ηχηρά ονόματα, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης, να μπαίνουν στην κυβέρνηση, το Μαξίμου ωστόσο προτίμησε μια πιο «χαμηλή πτήση» στον χώρο της κεντροαριστεράς με την υπουργοποίηση στελεχών μέσου βεληνεκούς.
Στην κίνηση αυτή του πρωθυπουργού και του επιτελείου του απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «πολιτική εξαγορά» των δύο πρώην στελεχών του. Με εμφανή πρόθεση να υποβαθμίσει το γεγονός, αλλά και να στιγματίσει την κίνηση, το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει τις μεταγραφές «παράγκα Γ΄ Κατηγορίας» και τους δύο μεταγραφέντες ως «εξαγορασθέντες υφυπουργούς που είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας».
Να υποβαθμίσει το άνοιγμα του πρωθυπουργού στον χώρο της Κεντροδεξιάς επιχειρεί και η ΝΔ, κύκλοι της οποίας, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, μίλησαν για υπουργοποίηση των κηπουρών του ΓΑΠ. Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για «φαρσοκωμωδία», επισημαίνοντας ότι «προφανώς ακόμη και ο Μπίστης κατάλαβε το τέλος που πλησιάζει» και γι αυτό το Μαξίμου κινήθηκε προς τα «παιδιά» του Γιώργου Παπανδρέου.
Το Μεταφορών θέλει τον «πασοκτζή» του
Συμβατός με τον υπουργό Χρίστο Σπίρτζη είναι ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός στο Υποδομών και Μεταφορών. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ ο Μωραϊτης εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας το2000, ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ (επί Ακη Τσοχατζόπουλου) το 2002, ενώ εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τα ψηφοδέλτια του Κινήματος το 2004, το 2007 και το 2009.
Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 υπήρξε Υφυπουργός Περιβάλλοντος στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Με αυτές τις προδιαγραφές ο Θάνος Μωραϊτης δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με τον προϊστάμενό του υπουργό, επίσης πασοκογενή Χρίστο Σπίρτζη. Προβλήματα αντιμετωπίζει ωστόσο ήδη με το ΚΙΝΑΛ, από το οποίο αποστασιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν σε επιστολή του ανακοίνωνε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Είχε καταγγείλει μάλιστα τότε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν υπερασπίζεται «το συνολικό αφήγημα της παράταξης, τις μεταρρυθμίσεις, το έργο των κυβερνήσεων, την ίδια την προοδευτική ταυτότητά του, αλλά μόνο κατά περίπτωση και ξεχνώντας ότι η παράταξη είχε συγκεκριμένους ανθρώπους που σήκωσαν την ιστορία της».
Αποστάσεις από το ΚΙΝΑΛ είχε πάρει όμως, ήδη από το 2018, και ο έτερος, από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενος, υφυπουργός, Αγγελος Τόλκας. Η παραίτησή του ωστόσο, είχε αποδοθεί τότε στην δυσφορία του για τους χειρισμούς της ηγεσίας σχετικά με την υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Άγγελος Τόλκας, ο οποίος θεωρείται επίσης «παιδί» του Γιώργου Παπανδρέου (υπήρξε υφυπουργός επικρατείας στην κυβέρνησή του, το 2011), ορίστηκε σήμερα υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίπλα στον Δημήτρη Βίτσα.
Θα έχει συνέχεια;
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει καιρό τώρα στο στόχαστρό του την δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, ειδικά εκείνων που κατά την Φώφη Γεννηματά «αλληθωρίζουν», καθώς δεν δέχονται την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» που η ίδια έχει υιοθετήσει πρόσφατα. Πρόκειται για πρώην ψηφοφόρους του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μπορεί να μην αισθάνονται ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλουν με τίποτα τον Μητσοτάκη. Είναι όλοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η θέση της κεντροαριστεράς είναι προς τα αριστερά και ότι η μόνη επιδιωκόμενη «στρατηγική ήττα» πρέπει να είναι αυτή της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμου.
Με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και απαλλαγμένος από τα «ακροδεξιά βαρίδια», όπως αποκαλούν πολλοί άνθρωποι του κέντρου τους ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας έχει λυμένα τα χέρια του στην προσέγγιση του κεντροαριστερού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς οι δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρονται ευκολότερα για συνεργασίες, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνουν το επόμενο διάστημα μια συντονισμένη «επίθεση» προσέγγισης στελεχών του χώρου. Πεδίο άλλωστε υπάρχει, όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις σε υψηλότερο επίπεδο, με πιο πρόσφατη την διαφοροποίηση Κρεμαστινού.
Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γνωρίζει τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα άλωσης της βάσης του και επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό. Ως τέτοια ενέργεια εκτιμάται και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε στο Βερολίνο με την ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Από εκεί όμως πέρασε νωρίτερα, και μάλιστα καταχειροκροτούμενος στο συνέδριό τους, και ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: