Νερό: Απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή του και το χειμώνα


Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας και απόδοσης του σώματος, καθώς το νερό είναι απαραίτητο μεταξύ άλλων για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και του μεταβολισμού.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ωστόσο, κατά τη χειμερινή περίοδο πολύ συχνά αμελούμε την κατανάλωση νερού, αφού η χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η μικρότερου βαθμού εφίδρωση, μας κάνουν να το αποζητάμε λιγότερο συχνά.
Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αφυδάτωσης προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση της φυσικής αντοχής, ενώ σε μακροχρόνια βάση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, συμβάλλοντας στη δημιουργία λίθων, καθώς και να επιδεινώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το αίσθημα δίψας δεν αποτελεί και τον καλύτερο δείκτη ενυδάτωσης, καθώς όταν εμφανίζεται έχουμε ήδη χάσει περίπου το 2% του βάρους μας σε νερό, ενώ ακόμη και απώλεια της τάξης του 1% μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά για τη σωστή κι επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, ακόμη και το χειμώνα. Ενδεικτικά, θα ήταν καλό να επιδιώκουμε κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών ημερησίως, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.