Λίμνη Πλαστήρα: Στον καθρέφτη των Αγράφων
Οι ελατοσκέπαστες κορυφές των βουνών καθρεφτίζονται στη λίμνη Πλαστήρα, το «Στολίδι των Αγράφων», ένα υπέροχο δημιούργημα της φύσης και του ανθρώπου, αγκαλιασμένο από πυκνά δάση. Ήσυχος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, συνδυάζει όμορφα τοπία και χωριά, ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης με διαδρομές γύρω από τη λίμνη, εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή και πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων, από ιππασία και τοξοβολία μέχρι κανό, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ορειβασία.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Η λίμνη:
Με την κατασκευή ενός θεόρατου φράγματος, τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (αρχαίου Ταυρωπού) κατέκλυσαν το παλιό οροπέδιο της Νεβρόπολης το 1960, δημιουργώντας μια υπέροχη λίμνη μέσα σε καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η τεχνητή λίμνη, με συνολικό μήκος 14 χλμ. και πλάτος 4 χλμ., πήρε το όνομά της από τον εμπνευστή της, τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος συνέλαβε αυτή την ιδέα στην προσπάθειά του να λύσει το αρδευτικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου και της ύδρευσης της Καρδίτσας και 36 κοινοτήτων. Το εντυπωσιακό φράγμα της λίμνης, μήκους 220 μέτρων και ύψους 83 μέτρων, έφερε μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη στην περιοχή. Χωριά που βρίσκονταν στις πλαγιές των βουνών έγιναν παραλίμνια, απέκτησαν νέα γοητεία και άρχισαν να προσελκύουν ταξιδιώτες.
Το φράγμα:
Η λίμνη, αν και είναι τεχνητή, έχει εναρμονιστεί πλήρως με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με τα έλατα, τις καστανιές και με τα εκατοντάδες άλλα είδη χλωρίδας και 67 είδη πανίδας, μεταξύ των οποίων ελάφια, ζαρκάδια, σκίουροι, αλεπούδες και λύκοι.
Γύρω από τη λίμνη ο δρόμος προς τα 14 χωριά της περιοχής είναι βατός όλο τον χρόνο. Σε μία διαδρομή 70 χιλιομέτρων θα απολαύσετε μαγευτικές εικόνες.
Περιήγηση στα χωριά
Η δυτική όχθη της λίμνης είναι πιο πυκνοκατοικημένη, με επίκεντρο τα Καλύβια Πεζούλας, ένα κομβικό χωριό που συγκεντρώνει τις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες: τοξοβολία, ποδήλατο βουνού, βόλτες στη λίμνη με κανό ή υδροποδήλατα.
Από τα χωριά ξεχωρίζει το Νεοχώρι, που προσφέρει την καλύτερη θέα στη λίμνη. Πρόκειται για το πρώτο χωριό της περιοχής που γνώρισε τουριστική ανάπτυξη και διαθέτει τα περισσότερα καταλύματα. Κοντά στο Νεοχώρι βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος, ο οποίος εκτείνεται σε 10 στρέμματα και λειτουργεί και ως εργαστήριο υπαίθρου.
Πέντε χιλιόμετρα μακριά από το μικρό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής βρίσκεται η καταπράσινη ορεινή Νεράιδα, χωριό που προσφέρεται και για πεζοπορία μέσα στο ελατοδάσος.
Σε μια κατάφυτη ρεματιά είναι κρυμμένη η Φυλακτή, με τα περιποιημένα σπίτια της, τα πλατάνια και την πλακόστρωτη πλατεία της.
Στο χωριό του Μεσενικόλα, τον τόπο παραγωγής της ποικιλίας κρασιού «μαύρο Μεσενικόλα», μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιεία και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεματικά μουσεία στην Ελλάδα.
Αξίζει, επίσης, η περιήγηση στο Μορφοβούνι, το χωριό που είναι γνωστό ως γενέτειρα του Νικολάου Πλαστήρα, το Λαμπερό, το Κρυονέρι, όπου ξεχωρίζει το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη, και την Καστανιά, η οποία είναι χτισμένη μέσα στα έλατα.
Ο παραμυθένιος καταρράκτης του Ανθοχωρίου
Από τα γαλήνια νερά της λίμνης στα ορμητικά νερά του καταρράκτη στο Ανθοχώρι. Λίγο πριν από το χωριό, στον δρόμο που συνδέει τη λίμνη με το Μουζάκι, ακολουθήστε το βατό, κατάφυτο μονοπάτι που ξεκινά από τον νερόμυλο και θα σας οδηγήσει στην καταπράσινη ρεματιά με τους καταρράκτες, μετά από πεζοπορία περίπου 40 λεπτών, απολαμβάνοντας μαγευτικά τοπία με πυκνή βλάστηση.
Ο καταρράκτης του Ανθοχωρίου:
Παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών
Εκπληκτική θέα όχι μόνο στη λίμνη, αλλά και στο θεσσαλικό κάμπο και τις κορυφές των Αγράφων προσφέρει το Παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.230 μέτρων, λίγο πιο κάτω από την Καμάρα Ανθοχωρίου.
Το Παρατηρητήριο:
Θέα της λίμνης από το Παρατηρητήριο:
Ιστορικές μονές
Στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα υπάρχουν αρκετές μονές. Στην ανατολική πλευρά, μεταξύ των χωριών Μεσενικόλα και Λαμπερού, ορθώνεται η επιβλητική Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνης, η οποία μοιάζει με κάστρο και αξίζει να τη θαυμάσετε από ψηλά. Το καθολικό της με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Στο μοναστήρι αυτό λειτουργούσε κρυφό σχολειό κατά την Τουρκοκρατία.
Στα βόρεια, η Παναγία Πελεκητή, λαξεμένη στον κάθετο βράχο, είναι εντυπωσιακή. Τα κελιά των μοναχών έχουν σμιλευτεί μέσα στην πέτρα, σε τέσσερα επίπεδα. Το μοναστήρι υπήρξε καταφύγιο αρματωλών και κλεφτών επί Τουρκοκρατίας, όπως αποκαλύπτουν οι κρύπτες και οι καταπακτές.
Η Μονή Πέτρας χτίστηκε το 1553 και το καθολικό της ακολουθεί τη σχεδιαστική τεχνική των μοναστηριών του Αγίου Όρους.
Μη φύγετε χωρίς:
Να κάνετε πεζοπορία σε ένα από τα 6 μονοπάτια στο δάσος Μπελοκομύτη. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή είναι αυτή που ενώνει τη λίμνη με το Παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών.
Να δοκιμάσετε το κρασί «μαύρο Μεσενικόλα», που έχει χαρακτηριστεί Οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.
Να γευθείτε στις ταβέρνες των χωριών ψητά κρέατα ή πέστροφες, χωριάτικες πίτες, πρασοσέλινο και το τοπικό γλυκό ρετσέλι (από κολοκύθι και μούστο).
Δεν υπάρχουν σχόλια: