Προθεσμία 10 ημερών σε ετεροδημότες για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους - Πότε ανοίγει η εφαρμογή του ΥΠΕΣ για τις εκλογές Μαΐου


Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τους ετεροδημότες προκειμένου να υποβάλουν σχετική αίτηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στον Δήμο κατοικίας τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους.

Οι νέοι εκλογείς που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο), περιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι Δήμοι, από 1η μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Οι νέοι εκλογές (17 ετών) μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους, με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Επειδή όμως οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι της Α΄αναθεώρησης (δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) που συμπεριλαμβάνουν τους νέους εκλογείς θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Απριλίου 2019, αλλά και για την απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων ετεροδημοτών εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, το Υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει ειδική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο ετεροδημότης/νέος εκλογέας, εφόσον το επιθυμεί, θα μπορεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 να υποβάλλει αυτοπροσώπως, με ισχύον αποδεικτικό ταυτότητάς του, αίτηση ετεροδημότη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στον Δήμο κατοικίας του.

Από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ θα αναζητείται και θα συμπληρώνεται, από τον αρμόδιο υπάλληλο του Κ.Ε.Π. ή του Δήμου κατοικίας, η ειδική αίτηση-δήλωση του νέου εκλογέα με τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, ένα αντίγραφο της οποίας θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο. Επισημαίνεται ότι οι νέοι εκλογείς-νέοι ετεροδημότες οφείλουν να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του >, περίπου στα μέσα Απριλίου 2019.

Προϋπόθεση για την ένταξη του νέου εκλογέα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή του μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 (Α΄Αναθεώρηση 2019) στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Πηγή, μέσω kozanara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.